BISER SRPSKOG TURIZMA OBARA SVE REKORDE! Najpoznatija naša planina uvrštena u 100 najboljih turističkih destinacija NA SVETU!

Autor:

Vesti

11.10.2023

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ovog važnog iskoraka Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma.

BISER SRPSKOG TURIZMA OBARA SVE REKORDE! Najpoznatija naša planina uvrštena u 100 najboljih turističkih destinacija NA SVETU!

Foto: RINA

Iako mu mnogi zameraju betonizaciju i gradnju u centru, Zlatibor se ovenčao prestižnim priznanjem u glavnom gradu Estonije gde je objavljen spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja, a među kojima je i sprska planina.

- Priča o mlekari „Naša Zlatka” kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, kojom smo konkurisali, ušla je u „Top 100 Stories”, u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih - rekao je direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Ovu već na startu uspešnu saradnju sa svetskom organizacijom „Green Destinationskoja je organizator internacionalnog izbora „Top 100 Stories”, predstavnici Turističke organizacije Zlatibor započeli su na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu.

- Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije. A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat - dodao je Živanović.

Foto: printscreen/youtebe.com

Obronci Zlatibora

Tim Turističke organizacije Zlatibor, u saradnji sa kolegama iz zlatiborskog „Eko agrara” pripremio je priču o mlekari „Naša Zlatka”, opremljenoj najsavremenijom opremom za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka. Od važnosti je to što se u njoj prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina i time pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima, a posebno bitno što turisti ove proizvode mogu da probaju u ugostiteljskim objektima na „zlatnoj planini”.

- Tim primerom, kojim smo ukazali na uspešno stvaranje lokalnog brenda istovremeno korisnog i za proizvođače i za snabdevanje turističkog centra, Zlatibor je uspeo da udje među 100 najboljih na izboru u Talinu, čime smo počastvovani - kazao je direktor TO Zlatibor.

Foto: RINA

Centar Zlatibora

Nakon ovog važnog iskoraka Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma, te da bude prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu. Tome u prilog ide što je Republika Srbija u maju ove godine, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam, a to otvara mogućnost i Zlatiboru da se razvija u ovom pravcu, te uključi u projekte koje Ministarstvo turizma i omladine planira u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading