ŠEZDESET UČENIKA SE ISPISALO IZ RIBNIKARA! Ministarka Đukić Dejanović: Prisećali su se i PLAKALI

Autor:

Vesti

22.09.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarka kaže da se Srbija još uvek oporavlja nakon teške tragedije.

ŠEZDESET UČENIKA SE ISPISALO IZ RIBNIKARA! Ministarka Đukić Dejanović: Prisećali su se i PLAKALI

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je u "Jutro na Blic" o preporukama koje je Ministarstvo prosvete dalo obrazovnim institucijama pred početak nove školske godine i koliko je tragedija koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" uticala na promenu prosvetnog sistema.

Ministarka kaže da se Srbija još uvek oporavlja nakon teške tragedije koja se dogodila 3. maja i da su sredinom avgusta ove godine poslate školama sugestije kako treba da izgleda nova školska godina, prenosi Blic.

 - Iz tragedije koja nam se dogodila smo morali da izvučemo pouke. Kabinet premijerke zajedno sa ministarstvom prosvete i Institutom za mentalno zdravlje je radio na smernicama da prvi dani školske godine budu u vaspitnom duhu. Deca i nastavnici moraju i da razgovaraju, ne samo da uče. U tom smislu smo dali čitav set predloga i da svaka škola prilagodi to svojim potrebama. Prva nedelja je bila tematska, što znači da su učenici i razredni birali temu te nedelje o kojoj će razgovarati. Teme su bile životna sredina, dostojanstvo, stop nasilju - rekla je ministarka.

Deca iz Ribnikara školsku godinu počela na Fruškoj gori

Podsetila je da su prosvetni radnici oni koji kreiraju budućnost našoj deci, pa se osvrnula na tragediju u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i njihov početak školske godine.

 - Dosta vremena smo proveli sa tom decom. Deca su prvo nekoliko dana ranije otišla na Frušku goru, izabrali su nastavnike za koje su smatrali da treba da budu sa njima, a sa njima su bili i psiholozi. Deca su tamo plakala, pričala i počela su školsku godinu sa sećanjima i planovima za budućnost. Kažu da im je to dosta značilo - rekla je prof. dr Đukić Dejanović.

Ističe da postoji i veći broj učenika koji je odlučio da se ispiše iz Ribnikara.

60 učenika nije krenulo u školu, oni su otišli u obližnje škole, ali je uobičajen broj upisao. Nastavnici su u posebno teškim okolnostima, moraju doći na posao dobro pripremljeni. Jedno vreme su se osećali potpuno usamljeno, jedno vreme smo imali problem da niko nije želeo da bude direktor te škole. Samo izgovaranje reči "Ribnikar" je bilo kao mina - ispričala je Đukić Dejanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (4)

Loading
Tanja

22.09.2023 13:34

Zasto majka ubice i dalje radi u prosveti? Zasto nije lecila sina da nam ne poubija decu?

Aca-Dapi

23.09.2023 06:28

@Tanja - Zašto nas uznemiravate svojim istovremenim komentarima?

An.

23.09.2023 23:48

@Tanja - Aa čoveče više, kad god naiđem na neku vest piše Tanja… Ženo draga, ovo je već bolest, poludećeš što to sebi radiš? Misliš da će neko bitan videti komentar?

Irinac

24.09.2023 10:36

@An. - Hoce, evo ja videh i slazem se sa Tanjom.