KADA NESTANE MALOLETNIK, OVA INFORMACIJA SE HITNO EMITUJE! Danas stupio na snagu pravilnik o obaveštavanju javnosti pri nestanku maloletnih lica

Autor:

Vesti

21.09.2023

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pomenutom pravilniku stoji da je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) informaciju o nestanku maloletnog lica u trajanju od najmanje 20 sekundi.

KADA NESTANE MALOLETNIK, OVA INFORMACIJA SE HITNO EMITUJE! Danas stupio na snagu pravilnik o obaveštavanju javnosti pri nestanku maloletnih lica

Foto: Printscreen/KurirTV

Danas je stupio na snagu Pravilnik Regulatornog tela za elektronske medije, prema kojem pružalac medijske usluge, nakon što primi obaveštenje od ministarstva o nestanku maloletnog lica, odmah mora objaviti (emitovati) takvu informaciju.

Pravilnik precizira da pružalac medijske usluge mora emitovati obaveštenje o nestanku maloletnog lica koje traje najmanje 20 sekundi, u potpuno nepromenjenom obliku i sadržaju u kojem ga je dobio od nadležnog ministarstva, prenosi Telegraf.

Pružalac medijske usluge je takođe obavezan da ovo obaveštenje emituje u roku od 48 sati od trenutka kada je primio obaveštenje, pri čemu u prvih osam sati treba da se emituje svakih 30 minuta, a nakon toga svakih 60 minuta.

Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Po prijemu informacije upućene od strane nadležnog ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, pružalac medijske usluge, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i pre isteka roka, obaveštavajući javnost da je lice pronađeno.

Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnog lica, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletnom licu.

Na sednici održanoj 6. septembra ove godine, Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti u vezi s nestankom maloletnog lica. Ovaj pravilnik detaljno reguliše način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga kada je reč o objavljivanju ili emitovanju programa koji se odnosi na hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica. Cilj ovog pravilnika je prikupljanje informacija koje mogu biti od pomoći u sprovođenju mera za pronalaženje nestalog maloletnog lica.

Pravilnik je službeno objavljen u Službenom glasniku 12. septembra, i stupiće na snagu osam dana nakon te objave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading