VESIĆ SA DISPEČERIMA HEROJIMA! Davorka i Marko sprečili železničku tragediju, skromno poručili - SVAKI SLEDEĆI PUT BISMO ISTO UČINILI

Autor:

Vesti

20.09.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar im se zahvalio na hrabroj i prisebnoj reakciji, kojom su sprečili direktan sudar vozova i ljudske žrtve.

VESIĆ SA DISPEČERIMA HEROJIMA! Davorka i Marko sprečili železničku tragediju, skromno poručili - SVAKI SLEDEĆI PUT BISMO ISTO UČINILI

Foto: Privatna arhiva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ugostio je danas Davorku Čančarević i Marka Rodića, dispečere u novom telekomandnom centru u stanici Beograd "Centar", koji su juče sprečili železničku tragediju.

Ministar im se zahvalio na hrabroj i prisebnoj reakciji, kojom su sprečili direktan sudar vozova i ljudske žrtve.

- Neko bi rekao da je to vaša obaveza, ali ja sam vam posebno zahvalan za ovaj herojski čin, jer ste pokazali kako se odgovorno radi posao - rekao im je ministar Vesić.

Za Davorku i Marka susret je bio veoma emotivan, i uz zahvalnost ministru, skormno su uzvratili da to jeste bila njihova obaveza, i da bi svaki sledeći put isto učinili.

Ministar Vesić je istakao da telekomandni centar na „Prokopu“, koji sada pokriva brzu prugu do Novog Sada, a sledeće godine će i deonicu do Subotice, najmoderniji je dispečerski centar i dokaz koliko je važno ulaganje u sisteme bezbednosti na železinici.

- Do kraja godine ćemo početi izgradnju novog Jedinstvenog dispečerskog centra na Makišu, u koji ulažemo više od 100 miliona evra. Nakon toga, imaćemo sve nove i obnovljene pruge u istom sistemu, kao i brzu prugu, iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem, tačno će se znati gde je koji voz na teritoriji čitave Srbije i kako bi se u svakoj eventualnoj incidentnoj situaciji, kakve se dešavaju svuda u svetu, reagovalo da bezbednost bude potpuna - rekao je Vesić.

Foto: Privatna arhiva

 

Zahvalio je svima koji rade uželezničkom sistemu, jer su svi oni deo sistema – i oni koji održavaju pruge, otpravnici vozova, šefovi stanica, mašinovođe... koji zajedno daju doprinos da srpske železnice bude bolje.

Istakao je i da će država nastaviti da ulaže u dodatne u sisteme bezbednosti, a do kraja godine biće usvojen i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja koji će biti usaglašen sa evropskim standardima. Dodao je da će ovaj zakon predvideti obavezne zaštitne ograde na svim prugama na kojima vozovi saobraćaju većom brzinom od 100 km na sat kao i obavezu postavljanja panela za zaštitu od buke na svim prugam koje prolaze kroz naseljena mesta.

- Čeka nas obnova više od 2.000 kilometara pruga, i u narednih pet do osam godina potpuno ćemo transformisati srpske železnice, koje će biti među najmodernijim u Evropi, što nam je i cilj - poručio je ministar Vesić.

U znak zahvalnosti, ministar je Davorki Čančarević i Marku Rodiću uručio i prigodne poklone.

Kako je nezvanično rečeno u preduzeću "Infrastruktura železnice Srbije" do incidenta je došlo kod mesta Đorđevo kada je zbog nevremena došlo do nestanka struje na tele komandi.

- Na ekranu na kojem se prate vozovi, nije moglo da se vidi šta se dešava. Dežurni dispečar je preventivno isključio struju da ne bi došlo do neke neželjene situacije - kažu u tom preduzeću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading