SREĆAN DAN ŽELEZNIČARA I 139. ROĐENDAN SRPSKE ŽELEZNICE! Ministar Vesić građanima čestitao praznik

Autor:

Vesti

15.09.2023

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

15. septembra 1884. godine, krenuo je prvi voz iz Beograda ka Nišu.

SREĆAN DAN ŽELEZNIČARA I 139. ROĐENDAN SRPSKE ŽELEZNICE! Ministar Vesić građanima čestitao praznik

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, čestitao je danas građanima Srbije Dan srpkog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao i Dan železničara.

- Danas kada obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionale zastave, slavimo i Dan železničara i 139. rođendan srpske železnice.

To je još jedan veoma važan dan u srpskoj istoriji, kada je 15. septembra 1884. godine, krenuo prvi voz iz Beograda ka Nišu. 

Tako se Kraljevina Srbija upisala na železničku mapu Evrope, a uspostavljanje ove pruge označilo je početak razvoja i modernizacije Srbije. 

Sa 234 kilometra pruga Kraljevina Srbija je ušla u malobrojno društvo država koje su krajem devetnaestog veka imale izgrađenu železnicu, kao najsavremeniji vid prevoza toga doba.

Prva redovna kompozicija krenula je ujutro 15. septembra 1884. godine iz Beograda i posle 21 stanice na kojima se voz zaustavljao i pređena 243 i po kilometra stigla u Niš. 
Putovanje je trajalo osam časova i 15 minuta, a lokomotiva je na šest usputnih mesta uzimala vodu.

Danas 139 godina nakon ovog događaja, posle decenija stagnacije železničkog saobraćaja, srpske pruge se ponovo grade a železnica postaje motor razvoja čitave Srbije. 

Zahvaljujući odlukama državnog rukovodstva, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srbija je razvoj železnice postavila kao jedan od prioriteta. 

Izgradili smo brzu prugu od Beograda do Novog Sada i gradimo dalje ka Subotici. 
Gradićemo brzu prugu ka Nišu, baš ovu koja je otvorena pre 139 godina, što će sa preko 2 milijarde evra biti jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji ćemo realizovati sa našim partnerima iz Evropske unije. 

Takođe, obnavljamo regionalne pruge, železničke stanice i povećavamo plate zaposlenima u železnici.

Želimo da naši železničari imaju najbolje uslove za rad, a naši građani moderan, pouzdan i bezbedan prevoz.

Našim železničarima želim srećan praznik uz obećanje da će država da nastavi da ulaže i razvija srpsku železnicu - napisao je Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu. 

https://www.facebook.com/100044389420860/posts/pfbid02tBmYZeTsJLG1Qi8RVxf1D2D4V9Y4QFpNrRKan71eyqW3eR1QGidDN514eCfwoXWyl/?mibextid=cr9u03

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading