SUDAR VOZOVA IZBEGNUT ZA DLAKU! Dispečer na monitoru na vreme uočio JEZIVU scenu, pa sprečio tragediju

Autor:

Vesti

19.09.2023

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji događaj potvrđuje važnost novog Telekomandnog centra.

SUDAR VOZOVA IZBEGNUT ZA DLAKU!  Dispečer na monitoru na vreme uočio JEZIVU scenu, pa sprečio tragediju

Foto: ST/Vladimir Lukić, Tanjug

Železnički saobraćaj na stanici Zemun je privremeno bio obustavljen zbog incidenta koji se dogodio jutros, a koji je zahvaljujući brzoj i profesionalnoj reakciji dispečera u Telekomandnom centru u železničkoj stanici Beograd sprečen.

Dispečer u novom Telekomandnom centru, odakle se nadzire saobraćaj na pruzi Beograd Centar - Novi Sad, hitno je reagovao nakon što je na monitorima uočio situaciju sa vozovima. Njegova odgovorna reakcija je podrazumevala isključivanje napajanja kontaktnog sistema na tom delu pruge u Centru za daljinsko upravljanje, što je odmah izvršeno, zaustavljajući tako vozove.

Konkretno, jedan putnički voz iz Bara koji se kretao prema Beogradu Centru je ulazio na deveti kolosek u železničkoj stanici Zemun, dok je u isto vreme Regio voz iz Novog Sada prema Beograd Centru krenuo sa osmog koloseka, prekršivši izlazni signal koji je zabranjivao dalju vožnju, prenosi Srpskiportal.

Zahvaljujući brzoj reakciji, oba voza su blagovremeno zaustavljena, izbegnut je sudar i nema prijavljenih povređenih ni materijalne štete.

Na licu mesta se nalazi železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja, koja će sprovesti detaljnu istragu ovog incidenta. Nakon istrage će biti preduzeti zakonom predviđeni postupci protiv odgovornih osoba.

Napomena je da je mašinovođa koji je izazvao ovaj incident testiran na prisustvo narkotika i alkohola, pri čemu nisu pronađeni tragovi ovih supstanci i dosad nije zabeležio nikakve prethodne propuste. Razlog za današnju grešku još uvek nije precizno utvrđen.

Ovaj incident ističe značaj efikasnog sistema dispečerskog centra u sprečavanju nesreća koje potiču od ljudskih grešaka, što naglašava važnost novog Telekomandnog centra. Ovaj centar je izgrađen u okviru modernizacije železničke infrastrukture i omogućava efikasniji saobraćaj na obnovljenim prugama.

Važno je napomenuti da će uskoro početi izgradnja centralnog dispečerskog centra u Batajnici, što će dodatno unaprediti sigurnost i efikasnost železničkog saobraćaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading