PODSTANARI U PROBLEMU! KIRIJE SKAČU U NEBESA?! Novi problem - rente rastu i za 20 odsto!?

Autor:

Vesti

18.09.2023

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmene Zakona o stanovanju, uključujući obavezu profesionalnim upravnicima da dostavljaju informacije o rentiranim stanovima, mogu biti jedno od rešenja za bolje oporezivanje ovog sektora.

PODSTANARI U PROBLEMU! KIRIJE SKAČU U NEBESA?! Novi problem - rente rastu i za 20 odsto!?

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Poslednji popis stanovništva u Srbiji pokazao je da je samo 2.000 stanodavaca platilo porez na rentiranje stanova, što ukazuje na potrebu za izmenama Zakona o stanovanju kako bi se ovaj sektor uredio. Međutim, predložene izmene podstiču zabrinutost da bi se povećanje poreza moglo odraziti na kirije, prebacujući troškove na stanare.

Izmene Zakona o stanovanju, uključujući obavezu profesionalnim upravnicima da dostavljaju informacije o rentiranim stanovima, mogu biti jedno od rešenja za bolje oporezivanje ovog sektora. Takođe se razmatra uvođenje elektronskog registra kao deo rešenja.

- Problem je što se u zemlji Srbiji na žalost sve prebaci na podstanare, i plašim se da će tako biti i u ovom slučaju. Ja sam izneo predlog koji bi mogao biti zanimljiv, da država da 2 godine grejs period, i da niko ne plaća porez, što se tiče vlasnika stanova. Da se u tom periodu svi podstanarski ugovori overe, soleminizuju kod javnog beležnika, da se sve rangira kroz katastar i posle toga da se porez smanji na 10 odsto. Jer je bolje da se da manji porez i masovna naplata, nego ovako mi imamo 130.000 podstanara i 2.000 zakupaca, to nema smisla i tu i država gubi - kaže Milić Đoković.

Milić Đoković, stručnjak za nekretnine, ističe da bi trebalo razlikovati vlasnike koji izdaju samo jedan stan od onih koji poseduju više stanova za izdavanje, tretirajući ih kao poslovne subjekte. On predlaže da država uvede dvogodišnji grejs period tokom kojeg vlasnici ne bi plaćali porez, omogućavajući im da overe i registruju sve ugovore o podstanarstvu i da se ti podaci evidentiraju u katastru. Nakon tog perioda, porez bi se smanjio na 10 odsto.

- U Srbiji postoji nizak poreski moral. Ako prijavite, potpišete ugovor i registrujete, morate da plaćate porez na prihod, koji iznosi 20 odsto na prihod od davanja nepokretnosti u zakup. I dalje je zato u polusivivoj zoni i ne znamo koliko ima ukupno nekretnina koje se izdaju - objašnjava ekonomista Mihailo Gajić iz LIBEK-a.

Njegov argument je da je masovna naplata manjeg poreza bolja za državu od sadašnje situacije u kojoj postoje 130.000 podstanara i samo 2.000 registrovanih zakupodavaca.

Međutim, postoji zabrinutost da će stanodavci prebaciti trošak poreza na podstanare, što bi moglo podstaći sivo tržište. Ekonomista Mihailo Gajić iz LIBEK-a ukazuje na nizak poreski moral u Srbiji i potrebu za prijavom i regulacijom ovog sektora kako bi se osiguralo pravedno oporezivanje.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pero Postar

18.09.2023 11:22

E ja sam se resio podstanarskog zivota.Preko Be Safe nekretnina sam kupio stan koliko me kosta mesecna stanarina placam ratu banci za stan.