ŠTA URADITI KAD PODSTANARI NE PLAĆAJU KIRIJU I RAČUNE!? Nije tačno da ne možete da ih iselite!

Autor:

Vesti

02.09.2023

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako Zakon o stanovanju i održavanju zgrada nalaže sklapanje Ugovora o zakupu između zakupodavca i lica kojem se stan daje u zakup, neretko se dešava da vlasnici stana preskaču ovaj korak.

ŠTA URADITI KAD PODSTANARI NE PLAĆAJU KIRIJU I RAČUNE!? Nije tačno da ne možete da ih iselite!

Foto: Profimedia

Useljavanje (Foto: Ilustracija)

Tokom prethodne godine mnogi podstanari su ostali bez krova nad glavom, zbog stanodavaca koji su redovne platiše zamenili bogatim Rusima. U međuvremenu, pojavile su se i priče vlasnika koji su svoju nekretninu zaticali u neprepoznatljivom stanju posle izdavanja, a poslednjih dana Srbija bruji o stanodavcu koji je bacio eksploziv u zgradi u Smederevu jer mu stanari čak dve godine nisu plaćali zakup i račune. Tom prilikom on je nastradao, a dvoje podstanara je povređeno.

U oba slučaja, zajedničko je odsustvo Ugovora o zakupu. Ovaj put, Telegraf Biznis osvrnuo se na to kako da se vlasnici zaštite od nesavesnih zakupaca, a odgovor su potražili kod advokata Jelene Ćirić.

- Da bi se izbegle takve situacije, moja preporuka je da zakupodavac i zakupac minimalno zaključe Ugovor o zakupu, koji ne mora nužno biti overen kod javnog beležnika, ali bi trebalo da reguliše obaveze obe strane - pojašnjava Ćirićeva.

Advokat navodi i da u situaciji kada zakupac ne ispunjava svoje obaveze, ugovor može da se raskine.

- Međutim, ako nastane šteta ili zakupac odbija da napusti nepokretnost, zakupodavcu je potrebna sudska zaštita.

Šta je klauzula izvršnosti?

Klauzula o izvršnosti štiti vas od zakupaca koji ne ispunjavaju svoje obaveze, poput plaćanja računa, kirije ili pak ukoliko ne žele da napuste nepokretnost.

- Obično preporučujem svojim klijentima da se Ugovor o zakupu overe kod javnog beležnika sa takozvanom klauzulom izvršnosti. Overa Ugovora o zakupu jeste dodatni trošak, ali sa klauzulom izvršnosti nije neophodno nužno voditi sudski postupak u slučaju da zakupac ne ispunjava svoje obaveze, već se sa takvim ugovorom zakupodavac može odmah preko javnog izvršitelja pokrenuti izvršenje.

- Dakle, zakupodavac preko izvršitelja naplaćuje sva dospela potraživanja od zakupca, odnosno preko izvršitelja može da iseli zakupca iz nepokretnosti - pojašnjava advokat.

Ipak, ukoliko zakupodavni odnos regulišete neformalnim, usmenim putem, proces je nešto teži i drugačiji.

-  U takvoj situaciji, za bilo kakvo neispunjenje obaveza od strane zakupca neophodno je inicirati sudski postupak, u kome je onda neophodno dokazivati prvo da je zakupac imao tu obavezu, a onda i da je prekršio, što u praksi ume da stvara poteškoće - pojašnjava Ćirićeva.

Kakva je situacija u agencijama za nekretnine?

Nikola Čobić ispred City Expert agencije rekao je da oni kao agencija sklapaju Ugovore o zakupu, koji propisuju da vlasnik barem jednom mesečno ima pravo da uđe u stan, kako bi proverio stanje i uzeo zakupninu. S druge strane, kaže i da su mnogi vlasnici neodgovorni.

- Račune im šalju Vajberom ili mejlom, kiriju im uplaćuju na račun i dolazite u situaciju da kada posle šest meseci ili godinu dana obiđu nekretninu, dobiju stan koji je potpuno uništen - zaključuje Čobić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading