VODIČ O PRAVIMA I OBAVEZAMA STANODAVCA I STANARA Niko ne potpisuju ugovor, a onda kuku lele kada dođe do problema!

Autor:

Vesti

05.09.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo je neraščišćenih pitanja, među kojima su i depoziti, popravke kvarova, iseljenje zbog neplaćanja...

VODIČ O PRAVIMA I OBAVEZAMA STANODAVCA I STANARA Niko ne potpisuju ugovor, a onda kuku lele kada dođe do problema!

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Stanodavac izbacio porodicu sa dvoje dece usred januara. Stanari iz pakla, ruinirali stan i ostavili neplaćene račune! Malo-malo pa u medijima čitamo o ovakvim slučajevima.

Oblast izdavanja nekretnina kod nas je skroz neregulisana, retko ko sklapa ugovore (zbog poreza ponajviše), već se veruje na reč, i onda nastane opšti haos kada nešto krene naopako.

Kaća Lazarević, agent za nekretnine, potvrđuje da iako bi to trebalo da bude praksa, kao što je u svetu, kod nas se retko potpisuju ugovori, posebno oni koji imaju izvršnu klauzulu.

- Mi uvek preporučujemo, ali to nije nešto na čemu se insistira, ni jedna ni druga strana, i onda se svašta dešava, evo u Smederevu se čak desila tragedija. Ipak, napomenula bih da, iako vas u teoriji zakon štiti, u praksi je drugačije, jer niko neće da se upliće u taj odnos i odmerava ko je u pravu - navodi Lazarevićeva i dodaje da je ipak više nesavesnih stanara.

Foto: pixabay.com

Ugovor vam može poslužiti ako dođe do suđenja 

PRAVA I OBAVEZE

Savet je da uvek sačinite ugovor, jer ćete makar na sudu imati papir kao kakav-takav dokaz. Republika vam donosi detaljan vodič koja su vaša prava i obaveze kao zakupca, odnosno stanodavca.

- Stanodavac je obavezan da stan preda u viđenom stanju. U ovoj fazi se uplaćuje i depozit, a da li će biti zadržan zavisi od toga da li je predat u istom stanju u kojem je i primljen. Predajom na korišćenje nastaju obaveze zakupca.

ISTEK UGOVORA I ISELJENJE 

Ako je zakup ugovoren na određeno vreme (npr. godinu dana), čim istekne tih godinu dana prestaje i ugovor, osim ukoliko po isteku roka stanar nastavi da živi u stanu i plaća kiriju, a stanodavac to odobrava, makar i prećutno. Kada je ugovor na neodređeno, u ovoj oblasti Zakon o stanovanju i održavanju zgrada uvodi otkazni rok u interesu stanara od 90 dana, s tim što ako poslednji mesec padne u period decembar-februar, rok se produžava za mesec dana. Takođe, po Zakonu o obligacionim odnosima otkaz stanaru „ne može biti dat u nevreme". S druge strane, kada podstanar želi da otkaže zakup vlasniku stana, on to mora učiniti mesec dana ranije. Stanar je dužan da izmiri sve račune i eventualnu štetu.  

- Stanar ima pravo da u stanu živi, ali i obavezu da za to plaća kiriju i režije kao i sitne popravke izazvane upotrebom (zamena sijalica, ručica za otvaranje ormana oštećene upotrebom i sl.).

- Kako od stanara dobija kiriju, stanodavac je dužan da kao deo protivusuluge održava stan. To se odnosi na krupne stavke, krečenje, zamena proozora, uređaja, ali sve može biti stvar dogovora, da to padne na teret zakupca koji će kroz umanjenu kiriju povratiti uložen novac.

- Podzakup. Po pravilu stanar ima pravo da stan koji zakupljuje izda nekom trećem licu u podzakup osim ako nije izričito ugovoreno da ne sme, ali ne i za obavljanje neke delatnosti.

Republika

Foto: Profimedia

Rok za iseljenje 90 dana 

DOZVOLJENI RAZLOZI 

S tim u vezi dozvoljeni razlozi za raskid ugovara su sledeći:

- neizmirivanje kirije i tekućih troškova
- nedozvoljene prepravke, koje nisu dogovorene sa vlasnikom stana
- ako stanodavac ne održava stvar, ne otkloni mane
- stanar nije dužan da trpi preduge i opsežne popravke pa tada može i raskinuti ugovor (npr. u slučaju popravki većeg dela instalacija u stanu).
- povećanje cene kirije pre isteka ugovora 

ROK ZA PLAĆANJE 15 DANA

Ukoliko stanar zakasni sa plaćanjem kirije, stanodavac mu može otkazati ugovor. Ali, stanar može da sačuva svoje pravo da živi u stanu ako plati sva dugovanja u roku od 15 dana od dana prijema upozorenja stanodavca. Pored toga, stanar je dužan da plaća troškove same upotrebe stana (struja, grejanje, održavanje zgrade, itd.), inače bi stanodavac mogao da otkaže ugovor i to bez obzira na to da li je stanar platio kiriju ili ne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading