RUSI ODLAZE, A EVO ŠTA ĆE BITI SA KIRIJAMA U BEOGRADU! Stručnjak objasnio šta se dešava sa cenama IZDAVANJA stanova

Autor:

Vesti

18.08.2023

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kirije su po Beogradu počele postepeno da padaju.

RUSI ODLAZE, A EVO ŠTA ĆE BITI SA KIRIJAMA U BEOGRADU! Stručnjak objasnio šta se dešava sa cenama IZDAVANJA stanova

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Većina kirija po Beogradu konačno su počele da padaju. Nakon "buma" tokom jeseni i zime 2022. godine kada su bile basnoslovne, ponovo su stanovi u centru ispod 300 evra na mesečnom nivou, a to je bilo nemoguće naći do skoro.

Najveći skok bio je u centru grada, gde su cene bile i dvostruko veće. Ispod 500 evra nije bilo moguće naći ništa, dok su cene za manju kvadraturu išle i do 1.000 evra.

Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnog portala nekretnina objašnjava da je stabilizacija na tržištu nekretnina kod izdavanja stanova već očigledna i da se definitno neće ponoviti prethodna godine, kada su dolaskom Rusa naglo podizane cene. Objasnila je šta se dogodilo.

- Pad cena se svakako očekivao jer trend koji je bio u jednom trenutku nametnut od stranih državljana nije bio prihvatljiv za domaće stanovništvo i nije bio održiv. Stabilizacija na tržištu nekretnina kod izdavanja stanova je već očigledna. Definitvno se neće ponoviti prethodna godina, kada su dolaskom Rusa naglo podizane cene. Razlog tome je što je njihov dolazak sada smanjen, a mnogima je naša zemlja bila samo tranzitna stanica. Takođe, i veliki broj Rusa i Ukrajinaca koji su ostali u našoj državi sada se već edukovao i informisao, i shvatili su da u nekom drugom manjem gradu mogu da vode mnogo kvalitetniji i jeftiniji život, te su stoga napustili centar - kaže Davidović.

Ona ističe da na korekciju cena takođe utiče i činjenica da sada imamo jednu vrlo izazovnu godinu, inflatorne pritiske, rast kamatnih stopa i smanjenu kupovnu moć, što sve utiče i na formiranje cene zakupa. Na nekim mestima cena se već vratila na period pre dolaska Rusa.

- Mnogi vlasnici stanova shvataju da će zbog toga morati da koriguju cene, a po trenutno aktuelnim oglasima vidimo da se to već događa. Na nekim lokacijama visine kirije su se vratile na nivo pre samog dolaska Rusa, a na drugima se polako vraćaju - zaključuje Davidović.

Na beogradskoj opštini Zvezdara kod Cvetkove pijace, vlasnik izdaje garsonjeru od 24 kvadrata za 200 evra. Na opštini Vračar, blizu Hrama Svetog Save, moguće je iznajmiti stan od 30 kvadrata za 220 evra. Na istoj opštini, u ulici Alekse Nenadovića, garsonjeru od 20 kvadrata stanodavac daje u najam za 250 evra.

Po ceni od 250 evra moguće je iznajmiti i stan od 25 kvadrata u ulici Dimitrija Tucovića. Jednosoban stan, odnosno garsonjeru od 28 kvadrata kod Zvezdarske šume, moguće je iznajmiti za 260 evra. Kod spomenika Stefanu Nemanji u Savamali, stan od 25 kvadrata vlasnik izdaje za 300 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading