ČIM USTANETE URADITE OVO DA BISTE SE ZAŠTITILI OD NESREĆE! Vernici danas slave proroka koji je predvideo gde će se roditi Isus

Autor:

Vesti

27.08.2023

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sveti prorok Mihej II je bio iz Judinog plemena

ČIM USTANETE URADITE OVO DA BISTE SE ZAŠTITILI OD NESREĆE! Vernici danas slave proroka koji je predvideo gde će se roditi Isus

Foto: Printskrin/spc.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog proroka Miheja II.

Sveti prorok Mihej II je bio iz Judinog plemena, iz sela Morasi, pa su ga zato zvali Morasićanin.

Kad je on prorokovao u Jerusalimu carevali su Joatam, Azah i Jezekije, a u to vreme živeo je i sveti prorok Isaija.

Sveti Mihej izobličavao je svoje savremenike što su ostavili istinitog Boga, pali u idolopoklonstvo i usvojili pogane neznabožačke običaje. Sa tugom im se obratio u Božje ime: "Ljudi moji, šta vam učinih? Čime vas uvredih? Čime vam dosadih? Odgovorite mi. Što vas izvedoh iz zemlje Misirske i izbavih iz ropstva, zato li mene ostaviste, a idole neznabožačke sebi za bogove izabraste?"

Govoreći o zlostavljanju, nepravdama, grabeži i uvredama koje su ubogima nanosili kneževi, sudije i starešine, sveti Mihej je govorio: "Čujte ovo, poglavice doma Jakovljeva i knezovi doma Izrailjeva, koji mrzite na dobro, a ljubite zlo, ne treba li vam znati i tvoriti što je pravo?

No vi tako nepravedno tlačite nište i uboge ljude nevine, da i kožu sa njih odraste, i kosti im polomiste, i tela im zdrobiste, kao da ćete ih u lonac metnuti i jelo spremati. Čujte ovo, poglavice doma Jakovljeva i knezovi doma Izrailjeva, koji se gadite na pravdu, i sve što je pravo izvrćete; koji gradite Sion krvlju i Jerusalim nepravdom!"

Izobličavao je bezuspešno grešnike pa je predskazao Božiji gnev koji ide na njih. Najpre će biti kažnjena prestonica izrailjskog carstva Samarija, jer je u njoj započeto idolopoklonstvo i gaženje Božijih zakona, a zatim Jerusalim, pošto je Božije pravosuđe odredilo da Samariju razore Asirci, a Jerusalim Haldejci.

Među ovim tužnim predskazivanjima Božiji prorok objavio je i radosnu vest, da će se Pastir i Spasitelj naših duša, Gospod Isus Hrist, roditi u Vitlejemu. Ostala predskazanja ovog svetog proroka izložena su u proročkoj knjizi koja nosi njegovo ime.

U besedi o proročenoj svetlosti u temi piše: Tamo gde je najtamnije, proriče prorok, tamo će se pojaviti svetlonosni Mesija. Zemlja Zavulonova i zemlja Neftalimova smatrale su se najtamnijim zemljama.

Tamo su neznabošci bili izmešani s Jevrejima; jaram spoljašnjeg i unutrašnjeg ropstva najteži; tama neznabožačka i tama farisejska pokrivale su ljude senkom smrti. Svetlost nebeska zasijala je prvo u Vitlejemu – Hristos Gospod tu se rodio.

Ne zna se pouzdano kako je sveti Mihej okončao svoj život, a smatra da je mučenički. Ipak na osnovu nekih pominjanja Miheja II u knjizi proroka Jeremije, postoji i mišljenje da nije ubijen nego da je u miru skončao posle bogougodnog života, u svojoj postojbini, selu Morasi.

Predanje kaže da na njegov dan, 27. avgust, ujutro valja otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a da će on svakoga ko mu se obrati čista srca, zaštititi od zla i njegov dom sačuvati od nesreće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading