DANAS SLAVIMO BLAGU MARIJU, VELIKU ZAŠTITNICU ŽENA! Pomolite joj se ovim rečima za mir, ljubav i BLAGOSTANJE - a ove dve stvari nikako NE TREBA raditi

Autor:

Vesti

04.08.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Praznik nije obeležen crvenim slovom, ali kućne poslove ostavite za drugi dan.

DANAS SLAVIMO BLAGU MARIJU, VELIKU ZAŠTITNICU ŽENA! Pomolite joj se ovim rečima za mir, ljubav i BLAGOSTANJE - a ove dve stvari nikako NE TREBA raditi

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Blagu Mariju, koji je posvećen Mariji Magdaleni. Marija Magdalene bila je rodom iz Sirije, okolini grada Magdale, odakle i ime Magdalena. 

U mladosti je bila grešnica, ali joj je Hrist oprostio grehe, od kada se posvetila veri, učila od njega i postala njegova sledbenica, ravnopravna sa svim apostolima. Nakon Hristovog vaskrsnuća putuje u Rim, gde caru Tiberiju nosi crveno jaje, kao simbol vesti o vaskrsnuću, a veruje se da zbog ovga i farbamo jaja u crveno.

Iz Rima je otišla u Efes, gde je i umrla. Veruje se da je Blaga Marija sestra Ilije Gromovnika, kao i da je zaštitnica žena. Zbog ovoga nije čudno ukoliko na Blagu Mariju začujete grmljavinu, jer ovako "brat i sestra razgovaraju".

Večeras kada dočekujemo ovaj praznik, savet je svim ženama, da dan završe molitvom upućenom Blagoj Mariji, pre nego što odu na spavanje. 

Na ovaj praznik, dobro je za svaku ženu da ode u crkvu, zapali sveću i pomoli se. Može da traži jednu želju i svetiteljka će joj ispuniti. 

Pomolite joj se sa sledećim rečima:

- O , sveta mironosice i svehvalna ravnoapostolna Hristova učenice, Magdalino Marijo, i u skrušenju srca naših ti se molimo, i usrdno ti pritičemo mi grešni i nedostojni, jer si verna i moćna za nas posrednica pred Bogom. 

Ti si više od svih zemnih blaga zavolela Preslatkog Gospoda Isusa i radi Njega si svim životom svojim sledovala Božanstvenom učenju Njegovom i blagodaću nisi samo svoju dušu hranila nego i mnoštvo ljudi si od tame mnogobožja ka Hristovoj čudesnoj svetlosti privodila.

Moli Hrista Spasa, da nas molitvama tvojim udostoji da ne spotičući se svršimo stranstvovanje naše u ovoj dolini plača, i u miru i pokajanju skončamo život naš, i u svetosti poživimo na zemlji, i da se udostojimo večnog blaženog života na nebesima i tamo sa tobom i svima svetima zajedno proslavimo Nerazdeljnu Trojicu, opevajući Jedino Božanstvo Oca i Sina i Duha svetoga u vekove vekova.

Ovaj prazik nije obeležen kao crveno slovo, ali se ništa ne radi u kući ili na imanju, da se svetiteljka ne bi naljutila. 

Veruje se da žene koje žive skromno i u skladu sa verom u Hrista, mogu uvek, a posebno na ovaj dan da očekuju zaštitu Blage Marije. 

Ukoliko sutra pripremate ručak za porodicu, pripremite posnu hranu, jer se trpeza na ovaj dan menje uzevši u obzir da li praznik pada u sredu i petak, kada je trpeza posna ili ostalim danima kada je mrsna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading