DAN OBELEŽEN CRVENIM SLOVOM! Crkva i vernici danas slave Ognjenu Mariju - jedan značajan običaj mora se ispoštovati

Autor:

Vesti

30.07.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

DAN OBELEŽEN CRVENIM SLOVOM! Crkva i vernici danas slave Ognjenu Mariju - jedan značajan običaj mora se ispoštovati

Foto: ST/V. LUKIĆ

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnicu žena.

Kao jedinica neznabožačkih roditelja, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao. Posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini, upravo zbog vere u Gospoda. Njene mošti su postale čudotvorne, pa se ova isceliteljka oduvek poštovala.

Narod veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem, i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, spada u "ognjevite" svece.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Obeležava se i kao krsna slava. A slave je svi koji su imali štete od oluje i groma. Narodna izreka kaže - ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u letinu. 

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polju. Kako se u narodu smatra da danas nijedan posao ne može doneti sreću, na današnji dan se apsolutno ništa ne radi, pogotovo žene.

U narodu se kaže da na Ognjenu Mariju "ne valja ni konac u iglu udenuti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading