DALI VELIKI DOPRINOS HRIŠĆANSTVU! Vernici danas obeležavaju Svetog apostola Akilu i Nikodima!

Autor:

Vesti

27.07.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva praznuje ih 27. jula.

DALI VELIKI DOPRINOS HRIŠĆANSTVU! Vernici danas obeležavaju Svetog apostola Akilu i Nikodima!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Prisilom bio mu je veliki pomoćnik u propovedanju Jevanđelja.

Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živIo u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine protjerao i naselio u Korint.[1] Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila sdomašnjom crkvom svojom (Kor 16, 9).

Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomoćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (Rim 16, 3-4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gdje djeluje zajedno sa svetim Timotejem.

Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (Druga Timoteju 4, 19).

Tokom progona cara Nerona i povukao se Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Prisilom, gdje su oboje završili mučeničkom smrću.

Nikodim je biblijska ličnost, jevrejski sveštenik (farisej) i član sinedriona koji je poslan da prouči Isusovu nauku.

Nakon nezadovoljstva prvosveštenika i fariseja što nije Isusa priveo k njima, on je otvoreno ustao protiv njih (Jovan VII, 32, 45 - 53). Poslije stradanja i Hristove smrti, pomogao je Josifu Arimatejeskom pri skidanju Hristovog tijela sa krsta i pogrebenja (Jovan XIX, 38 - 42).

Po crkvenom predanju primio je krštenje od apostola. Judeji su ga udaljili iz sinedriona i Jerusalima. Potom je živio u domu svog rođaka Gamalila izvan Jerusalima, gdje je i skončao.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading