DANAŠNJI PRAZNIK NOSI SA SOBOM VELIKI ZNAČAJ: Crkva slavi Svetog Emilijana - ovaj svetac nas opominje šta u životu NIKAKO NE SMEMO PONAVLJATI

Autor:

Vesti

31.07.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog Emilijana Ispovednika.

DANAŠNJI PRAZNIK NOSI SA SOBOM VELIKI ZNAČAJ: Crkva slavi Svetog Emilijana - ovaj svetac nas opominje šta u životu NIKAKO NE SMEMO PONAVLJATI

Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva danas pored Svetog mučenika Emilijana, slavi i Prepodobnog Pamva, Pajsija i Isaiju, te Jovana mnogostradalnog.

Sveti Emilijan Ispovednik epskop Kizički episkopstvovaše u Kiziku za vreme opakog cara Lava Jermenina, ikonoborca.

Kako se ne hte pokoriti dekretima carskim o izbacivanju ikona iz crkve, to i on bi, s drugim pravoslavnim episkopima, poslat u izgnanstvo. U izgnanstvu prožive 5 godina trpeći mnoge muke i mnoga poniženja Hrista radi. Skonča 820 god. i preseli se među građane nebeske.

Beseda na današnji dan govori o mirotvorstvu Hristovom:

Ratovi među hrišćanskim narodima nisu isto što i ratovi među neznabošcima. Neznabošci su ratovali s ponosom, hrišćani ratuju sa stidom. Neznabožačke vere naselile su svoje nebo samo ratnicima, hrišćanska vera obećava nebo svetiteljima.

Kao što hrišćani ponavljaju, po slabosti, i druge neke grehe neznabožačke, tako ponavljaju i greh ratovanja. No Bog ispituje srca i zna, s kakvim nastrojenjem neznabošci greše, a s kakvim hrišćani.

Odricali su Hrista fariseji, odrekao Ga se i Petar. No fariseji su Ga odricali sa zlobom nepokajanom, a Petar Ga se odrekao sa stidom, i opet Ga priznao s pokajanjem.

No šta da kažemo, braćo, o mačevima i kopljima strasti, kojima ubijamo duše svoje i duše svojih bližnjih? O kad bi raskovali te mačeve u raonike, da duboko oremo duše i sejemo blagorodno seme mira Hristova u sebi! I kad bi raskovali ta koplja u srpove, da žanjemo korov u dušama i spaljujemo! Tada bi se mir Hristov vodvorio u dušama sviju nas, kao što se vodvorio u dušama svetitelja. Ko bi onda i pomislio na rat protiv suseda, i naroda susednih?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading