VERNICI OBELEŽAVAJU VELIKO IME SRPSKE ISTORIJE - SLAVIMO SVETOG STEFANA! Narod veruje da ovu uobičajenu naviku DANAS NIKAKO NE TREBA PRAKTIKOVATI

Autor:

Vesti

01.08.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Stefana Lazarevića, despota srpskog, zajedno sa njegovom majkom, Svetom knjeginjom Milicom, monahinjom Evgenijom.

VERNICI OBELEŽAVAJU VELIKO IME SRPSKE ISTORIJE - SLAVIMO SVETOG STEFANA! Narod veruje da ovu uobičajenu naviku DANAS NIKAKO NE TREBA PRAKTIKOVATI

Foto: Youtube/printskrin/Телевизија Храм

Despot Stefan Lazarević bio je sin i naslednik svetog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici na Kosovu 1389. godine, i kneginje Milice, koja je i sama bila pesnikinja.

SPC i vernici danas obeležavaju Svetog Stefana despota srpskog i kneginju Evgeniju.

Godine 1405. oženio je Jelenu, ćerku Frančeska II Gatiluzija. Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza. Kada je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje i povukla se u svoju zadužbinu, Ljubostinju. Srpski Despot je postao 1402. godine.

Kako nije imao djece, 1426. godine na saboru u Srebrenici proglasio je sestrića Đurđa Brankovića za svog naslednika.

Despot Stefan Lazarević je iznenada umro od moždanog udara u toku lova, 1427. godine kod mesta Crkvine, koje pripada opštini Mladenovac.

Kontroverza oko toga je li despot Stefan Lazarević sahranjen u Manasiji ili Koporinu nije razrešena. Oba manastira su njegove zadužbine. SPC je zvanično potvrdila da su mošti u Koporinu despotove.

Kasnije je DNK analizom utvrđeno da je u Manasiji sahranjen bliski srodnik kneza Lazara i to je predstavljeno kao siguran dokaz da je u pitanju despot Stefan.

Međutim, na osnovu istorijskih izvora nije sporno da je u Manasiji sahranjen drugi sin kneza Lazara, despotov brat Vuk, čiji DNK je mogao biti pronađen tamo.

Verovanja

Na današnji dan trebalo bi otići u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku.

Prema narodnim verovanjima, koja se vezuju za ovaj praznik i sveca, nije preporučljivo dremati preko dana, kako ne bismo do kraja godine bili pospani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading