SULUDO VREME PRED NAMA! Danas nas očekuje TROPSKA VRUĆINA, a onda će uslediti TEMPERATURNI ŠOK - ovo vam se neće svideti

Autor:

Vesti

24.08.2023

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vremenska prognoza za četvrtak, 24. avgust, ali evo i kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

SULUDO VREME PRED NAMA! Danas nas očekuje TROPSKA VRUĆINA, a onda će uslediti TEMPERATURNI ŠOK - ovo vam se neće svideti

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je najnoviju vremensku prognozu za narednih sedam dana.

Vreme u Srbiji

Danas u Srbiji promenljivo oblačno i toplo. Osim u Vojvodini gde će biti uglavnom suvo, u ostalim krajevima Srbije mogu se očekivati pljuskovi sa grmljavinom.

Vetar će biti slab do umeren, dolaziće sa severa i severozapada. Temperature će se kretati od najnižih 16°C do najviših 35°C.

Vreme u Beogradu

Vreme u Beogradu će biti promenljivo oblačno i toplo. Povremeno će biti kiše i lokalnih kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Vetar u Beogradu će biti slab i promenljivog pravca. Temperature će varirati od 20°C do 33°C.

Prognoza za naredne dane

Do ponedeljka se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišim temperaturama od 34°C do 37°C. U planinskim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti, postoji retka mogućnost pojave kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Promena vremena od utorka: Od utorka se očekuje promenljivo i nestabilno vreme. Mestimično će biti kiše, pljuskova i grmljavine, uz pad temperature.

A dok nam ne stigne promena vremena, obratite pažnju na to kako se zaštititi od sunčanice i toplotnog udara usled visokih temperatura.

Republika

Foto: shutterstock

 

Kako se zaštititi tokom paklenih vrućina?

Visoke temperature i izloženost suncu mogu dovesti do različitih negativnih reakcija organizma, uključujući sunčanicu i toplotni udar. Evo kako se zaštititi od ovih opasnosti i kako organizam reaguje na visoke temperature:

Sunčanica:

  • Simptomi sunčanice uključuju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, slabost i konfuziju.
  • To se dešava kada telo ne uspeva da se ohladi kako bi održalo normalnu telesnu temperaturu, što može dovesti do poremećaja ravnoteže elektrolita i dehidratacije.
  • Najbolji način za sprečavanje sunčanice je izbegavanje dužeg izlaganja direktnom suncu, posebno u najtoplijem delu dana (obično od 10 do 16 časova).
  • Nosite šešir, naočare za sunce i lagane, svetle i prozračne odeće kako biste zaštitili kožu od sunčevih zraka.
  • Koristite visok faktor zaštitnih krema (SPF 30 ili više) i redovno je nanosite na kožu.
  • Pijte dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju.

Toplotni udar:

  • Simptomi toplotnog udara uključuju visoku temperaturu tela, suvu i crvenu kožu, ubrzan puls, glavobolju, mučninu, konfuziju i gubitak svesti.
  • Toplotni udar se dešava kada organizam ne može pravilno da reguliše telesnu temperaturu.
  • Izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama sa visokom temperaturom, naročito bez adekvatnog provetravanja ili klimatizacije.
  • Ako boravite napolju, često se sklanjajte u hlad i pokušajte da se rashladite mokrim peškirom ili tuširanjem hladnom vodom.
  • Pijte dovoljno tečnosti, naročito vode, kako biste održali hidrataciju.
  • Obratite pažnju na starije osobe, decu i osobe koje su sklonije riziku od toplotnog udara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Перагеније

25.08.2023 21:18

"TEMPERATURNI" - НА српском је температурСКИ... чак и за новинаре.