CENE NIŽE, A KUPACA SVE MANJE! Izostala potražnja za drvetom, drvoseče van sebe: Biće dobro ako uspemo da prodamo i metar!

Autor:

Vesti

22.08.2023

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošle godine, velike količine ogrevnog drveta otišle su u sve delove Srbije, ali i u zemlje regiona.

CENE NIŽE, A KUPACA SVE MANJE! Izostala potražnja za drvetom, drvoseče van sebe: Biće dobro ako uspemo da prodamo i metar!

Foto: RINA

Kraja leta tradicionalno označava početak sezone kupovine ogreva za predstojeću zimu. Međutim, dok je prošle godine u ovo vreme postojala velika potražnja uprkos visokim cenama drva za ogrev, ovogodišnja situacija je značajno drugačija. Kupaca gotovo da nema, a cena drva po metru je znatno niža u poređenju sa prethodnom godinom.

- Cene su se drastično smanjile u odnosu na 2022. godinu. Trenutno, cena metra drveta na licu mesta iznosi 6500 dinara, dok sa uračunatom dostavom dostiže oko 8,500 dinara. Bukva i cer su najtraženije vrste drveta za loženje. Prošle godine smo imali ogroman problem da isporučimo dovoljno drveta jer je potražnja bila ogromna. Međutim, ove godine, dobar je rezultat ako uspemo da prodate metar drva za deset dana - izjavio je drvoseča i prodavac Veljko Milosavljević iz sela Dljin blizu Lučana za RINU.

Foto: RINA

Drva za ogrev

Milosavljević dodaje da su neki kupci čak kupovali drva po cepanicama umesto po metru, što je neuobičajeno. Iako imaju redovne mušterije, čak i oni sada kupuju manje količine. Primetili su da oni koji su prošle godine naručivali deset metara drveta sada naručuju samo polovinu te količine.

Prošle godine, priseća se Veljko, velike količine ogrevnog drveta otišle su u sve delove Srbije, ali i u zemlje regiona.

Foto: RINA

Drva

- Znamo da onaj ko hoće da se ogreje sa dobrim drvima, on kupuje u zapadnoj Srbiji. Tako da smo na stotine kubika oterali ne samo Beograd već i čitavu Vojvodinu, sada vidimo da su stovarišta koja su otkupljivala preplavljena prošlogodinjom robom koja je ostala neprodata. Pritom, nije samo stala prodaja sirovih drva, već i onih koja ide u gradjevinastvo, kolege čak iz hrvatske Slavonije koji se bave preradom drveta su u nezavidnoj situaciji jer im je mnogo sirove gradje ostalo neprodato - zaključuje Milosavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading