STRANCI SE GRABE ZA NAŠE PAPIRE: Evo KO sve traži srpsko državljanstvo i ODAKLE dolaze, jedan narod dominira, a nisu Rusi!

Autor:

Vesti

17.08.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je napomenuti da dobijanje srpskog državljanstva ne znači automatski imigraciju u Srbiju.

STRANCI SE GRABE ZA NAŠE PAPIRE: Evo KO sve traži srpsko državljanstvo i ODAKLE dolaze, jedan narod dominira, a nisu Rusi!

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC, Shutterstock

Institut za Razvoj i Inovacije objavio je da je u poslednjih deset godina 230.000 osoba steklo srpsko državljanstvo, a najčešće su dolazili iz određenih zemalja.

Prema podacima Komesarijata za Izbeglice i Migracije Srbije, ukupan broj novih državljana Republike Srbije iznosi 232.854 za period od 2011. do 2021. godine, kako navodi Institut.

Najveći broj osoba koje su dobile srpsko državljanstvo dolazi iz Bosne i Hercegovine, čak 156.423 ljudi, što značajno dominira među novoprimljenim državljanima.

Foto: www.profimedia.rs

Srpski pasoš

Na drugom i trećem mestu nalaze se građani Crne Gore i Hrvatske. Ukupno je 27.067 osoba iz Crne Gore steklo srpsko državljanstvo, dok je iz Hrvatske to učinilo 19.027 osoba, što je razlika od oko 5.000, prenosi Koreni.rs.

Sledeće na listi su Severna Makedonija i Turska, sa približno istim brojem novih državljana Srbije, oko 7.000 iz svake od ovih zemalja.

Bitno je napomenuti da dobijanje srpskog državljanstva ne znači automatski imigraciju u Srbiju. Nisu svi od oko 230.000 novih državljana koji su dobili državljanstvo u periodu od 2011. do 2021. godine planirali ili ostvarili boravak u Srbiji duži od 12 meseci, što je uslov za klasifikaciju kao imigrant.

Neki su stekli državljanstvo zbog osećanja nacionalne pripadnosti, prava glasa u Srbiji, zdravstvene zaštite i drugih razloga, iako ne žive i ne privređuju u Srbiji.

Iako nije moguće precizno utvrditi koliko novih državljana nisu istovremeno i imigranti na osnovu javno dostupnih podataka, procena istraživača je da to važi za polovinu njih.

Procenjuje se da neto emigracija iz Republike Srbije iznosi godišnje između 25.000 i 27.000 ljudi. Uzimajući u obzir i novoprimljene državljane koji nisu istovremeno i imigranti, ovaj broj bi mogao biti značajno veći, od 35.000 do 40.000 ljudi godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading