ZBOG GLOBALNOG ZAGREVANJA LETOVAĆEMO U POLJSKOJ? Strani turisti sve više biraju hladnije destinacije za odmor! Seničić: To je stvar mentaliteta

Autor:

Vesti

16.08.2023

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ta tendencija u Srba nije kao u svetu. Naš narod će uvek pre izabrati da letuje u Grčkoj ili Turskoj, kaže direktor JUTA za Republiku.

ZBOG GLOBALNOG ZAGREVANJA LETOVAĆEMO U POLJSKOJ? Strani turisti sve više biraju hladnije destinacije za odmor! Seničić: To je stvar mentaliteta

Foto: Profimedia, Shutterstock, Privatna arhiva

Šef svetski poznate turističke agencije TUI izjavio je da toplotni talasi i klimatske promene mogu naterati ljude da svoje odmore iskoriste u proleće ili jesen i izaberu hladnije destinacije. Da li se ta tendencija odnosi i na Srbe, pitali smo Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta).

Požari koji su ovog jula pogodili Rodos koštali su TUI 25 miliona evra. Kompanija je, takođe, navela da je 8.000 njihovih klijenata evakuisano sa grčkog ostrva. 

Sebastian Ebel, izvršni direktor ove turističke agencije, rekao je da bi putnici ubuduće mogli da se odlučuju da putuju u Grčku u novembru, što bi koristilo turističkoj industriji, prenosi BBC.

Upravo zbog promene klime, kako navode, u svetu je sve izraženija tendencija odabira hladnijih destinacija za letnji odmor.

Uprkos ovoj činjenici koju diktira globalno zagrevanje, kao i promene u svetskoj ekonomiji, u Srbiji ne rastu tendencije ka ovom trendu, objašnjava za Republiku Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta).

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić

- Ta tendencija u Srba nije kao u svetu. Imamo ustaljene polaske za evropske destinacije koje su uvek s početka proleća i jeseni, ali naš narod će uvek pre izabrati da letuje u Grčkoj, ili Turskoj, nego da letovanje provede na nekoj hladnijoj destinaciji, to je stvar mentaliteta - kaže on.

Seničić navodi i da je broj putnika koji ide na letovanje približno isti broju onih koji odmor koriste za putovanje na evropske destinacije.

- To samo dokazuje da srpski putnici nemaju tu tendenciju, a po svemu sudeći, čisto sumnjam da će se tu nešto bitno menjati - rekao je Seničić za naš portal.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading