SVAKI PUTNIK U JAVNOM PREVOZU JE OSIGURAN! Građani imaju pravo na naknadu štete i za povrede i za pretrpljeni strah!

Autor:

Vesti

15.08.2023

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putnik ima pravo na odštetu ne samo ako je u vozilu javnog prevoza, već i kada mu prilazi i napušta ga, ističe Damir Okanović.

SVAKI PUTNIK U JAVNOM PREVOZU JE OSIGURAN! Građani imaju pravo na naknadu štete i za povrede i za pretrpljeni strah!

Foto: Republika

Saobraćajna nesreća u Žarkovu

Svaki putnik javnog prevoza koji kupi kartu, tokom vožnje je osiguran i usled nezgoda ima prava na naknadu štete za lakše i teže povrede, oštećene stvari, kao i za pretrpljeni strah. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi i da građani imaju pravo na naknadu štete ukoliko im se nezgoda desi i kada prilaze, odnosno napuštaju javni prevoz.

Okanović objašnjava da prema Zakonu o obaveznom osiguranju i saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu mora da bude osiguran – u autobusima, vozovima, avionima, putničkim brodovima.

- Putnik ima prava da potražuje u slučaju nastanka invaliditeta ili sprečenosti za rad. Ako je došlo do smrtnog ishoda, porodica ima pravo da traži naknadu za njenog člana - rekao je Okanović za RTS.

Prema njegovim rečima, svaki putnik ima pravo da zahteva od onog ko je izazvao saobraćajnu nezgodu naknadu štete za pretrpljene bolove, strah, takozvano umanjenje životne aktivnosti.

- Putnik ima pravo na naknadu štete ne samo ako je u vozilu javnog prevoza, već i kada mu prilazi i napušta ga - ističe Okanović.

On dodaje i da putnik ima pravo da zahteva naknadu štete zbog lakših ili težih povreda, pa i oštećenja stvari kad vozač javnog prevoza naglo zakoči.

Ističe i da snimak sa kamera u prevozu ili sa privatnog objekta može da bude validan dokaz na sudu i za utvrđivanje krivice u slučaju nezgoda, ali da je važno da se na njemu jasno vidi sporna situacija, ističući da je u praksi bilo sličnih situacija.

- Autobus "Niš ekspresa" je pre nekoliko godina započeo prelazak pružnog prelaza, koji nije bio obezbeđen branicima. Došlo je do naletanja voza na autobus i poginulo je osam putnika "Niš ekspresa". Prema dostupnim snimcima sa nadzornih kamera, vozač autobusa nije pogledao ni levo, niti desno da li nailazi voz prilikom prelaska - navodi Damir Okanović.

Na pružnom prelazu gde se nesreća dogodila nema rampe, a meštani kažu da je traže već četrdesetak godina, kao i da je ujutru tu česta magla, a kada je hladno, i sneg i led. U Infrastrukturama Železnice Srbije su rekli da je mašinovođa sve uradio po propisu, kao i da je na samom prelazu funkcionalna sva planirana signalizacija.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading