"VANSIJU" PRETI KRAH NA BERZAMA: Sve zbog propusta na aerodromu "Nikola Tesla"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto loše vesti o haosu na beogradskom aerodromu prenose i strani mediji, "Vansijevim" akcijama preti pad vrednosti na berzama

"VANSIJU" PRETI KRAH NA BERZAMA: Sve zbog propusta na aerodromu "Nikola Tesla"

Foto: Printscreen

Saša Vlaisavljević

 

Zbog silnih problema na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", gde su se početkom letnje sezone suočili s haosom, gužvama, mukama s pregledom putnika i prtljagom, te kašnjenjima i otkazanim letovima, u panici i je koncesionar - francuska kompanija "Vansi". Naime, i strani mediji, pa i glasila u Francuskoj, izveštavali su i prenosili navode o neprijatnim dešavanjima na beogradskom aerodromu, zbog čega im preti pad vrednosti na svetskim berzama.

- Uprava "Vansija" je u strahu pošto pojedini indikatori ukazuju da bi mogli biti kažnjeni na tržištu. Sve što se dešavalo na beogradskom aerodromu, a što je posledica nemara, propusta, nečinjenja uprave, prenosili su i strani mediji, naročito u Francuskoj. Usled toga, realna je opasnost da im u perspektivi, ako ništa ne promene u poslovanju, sledi šok na berzama, odnosno da im preti pad vrednosti akcija. Zato su u panici - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa i Republike.

Državi Srbiji, kako ističe, to ništa ne znači jer je šteta već napravljena. Iako je mogla biti izbegnuta, kako je pisao Srpski telegraf i Republika, da je adekvatno reagovalo rukovodstvo Akcionarskog društva Aerodrom "Nikola Tesla", predvođeno direktorom Sašom Vlaisavljevićem, u narodu poznatijem kao Sale Šojić.

- Dužnost tog preduzeća, u većinskom vlasništvu države, jeste da nadzire kako "Vansi" radi. Vlaisavljević prstom mrdnuo nije. I ne samo to, sumnja se i na koruptivne aktivnosti - navodi naš sagovornik.

Podsetimo, u okviru kompleksa beogradskog aerodroma, kako je nedavno pisao Srpski telegraf i Republika, sazidana je auto-perionica od oko 800 kvadrata, ali bez neophodnih dozvola, što nije moguće bez koruptivnih radnji i saglasnosti s nekim iz rukovodstva koje predvodi Vlaisavljević. Radovi su, inače, stopirani prošle sedmice posle reakcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Printscreen

Direktor Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević

- Teško je poverovati da bi bilo ko mogao da preduzme radove na aerodromu, a da to niko ne primeti. To je jednostavno nemoguće. Ceo slučaj je pod istragom. Naročito što je već bilo sličnih primera - naveo je tada naš sagovornik.

Među njima je i slučaj lanca restorana "Valter", čiji su vlasnici, kako je pisao Srpski telegraf i Republika, na beogradskom aerodromu adaptirali lokal na svoju ruku, takođe, bez neophodnih dozvola. Ni ovde nije reagovala uprava aerodroma, već isto ministarstvo naložilo vraćanje u pređašnje stanje.

 

Divac: Ne mogu da rade šta hoće

Ivan Divac, pomoćnik za inspekcijske poslove u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, kaže za Srpski telegraf da to što je "Vansi", prema koncesionom ugovoru, dobio upravljanje aerodromom na 25 godina ne znači da tamo mogu da rade šta god hoće te dve i po decenije:

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ivan Divac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Ne mogu da rade šta hoće

- Moraju da poštuju obaveze iz koncesionog ugovora i zakone Republike Srbije. To se, recimo, tiče i slučaja perionice koja je izgrađena na parkingu aerodroma. Kao koncesionar, oni su dali prostor na zakup, na šta imaju pravo. Ali dužni su i da isprate šta se na tom prostoru dešava, odnosno da sve bude urađeno u skladu sa zakonima naše države.

Činjenice:

- "Vinci Airports" potpisao 22. marta 2018. s Vladom Srbije ugovor o 25-godišnjoj koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla"
- ugovor podrazumeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma
- preuzeli operativno upravljanje aerodromom 22. decembra 2018.
- tokom ugovorenog koncesionog perioda predviđena realizacija investicionih planova za razvoj, unapređenje i obnavljanje aerodroma vrednih 732 miliona evra
- Akcionarsko društvo Aerodrom "Nikola Tesla", u većinskom vlasništvu države, od 2018. nadgleda sprovođenje koncesije, odnosno nadzire na koji način francuska kompanija "Vansi" upravlja beogradskim aerodromom

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading