SVE "ŠTAMPARSKE GREŠKE" ŠOLAKOVE FABRIKE LAŽI: Dnevne novine "Danas" napale naš list, ne mogu da nam oproste ŠTO SMO OTKRILI ŠTA RADE!

Autor:

Vesti

07.08.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i mnogo puta ranije, pokušali da se vade na tehniku, lektore, urednike, štampariju, kratke rokove... Pa neće biti da je tako.

SVE "ŠTAMPARSKE GREŠKE" ŠOLAKOVE FABRIKE LAŽI: Dnevne novine "Danas" napale naš list, ne mogu da nam oproste ŠTO SMO OTKRILI ŠTA RADE!

Foto: Profimedia, Printscreen

Dnevne novine Danas, u vlasništvu Dragana Šolaka, koje se predstavljaju kao profesionalan, a nadasve nezavisan dnevni list, šokirale su javnost u Srbiji objavljujući na dan pogroma nad Srbima u Hrvatskoj najavu za film "Oluja", koji su preimenovali u "Uja".

Baš prigodno, s obzirom na to da ta tri slova kod svakog Srbina izazivaju jasnu asocijaciju na ustaški pokret, odnosno ustaše.

Kada je Srpski telegraf to objavio, nakon što nas je zvao veći broj ogorčenih građana, koji su uočili šta Danas radi, tajkunova mašinerija laži ustremila se na nas. Tako smo u današnjem Danasu dobili celu stranu, s tvrdnjama da smo zlonamerni i kojekakvim još optužbama. Usput, Danas je pokušao da se vadi na štampariju, kratke rokove, lektore, urednike, pucanje fajlova... 

KAO SLUČAJNO

Pročitaćete, uostalom, sva ta njihova opravdanja, jer ih prenosimo u celosti, da biste videli da je bolje da se nisu vadili. Pa procenite sami. Uz to, u jednom od okvira ovog teksta naveli smo i četiri pitanja na koja duguju odgovore, ako ne nama, ono srpskoj javnosti i, pre svega, Srbima zverski prognanim iz Krajine i porodicama onih koje su ustaše klale i ubijale u svim ratovima na ovim prostorima.

Upravo ta pitanja jasno demistifikuju ceo slučaj i pokazuju da se čak ni najnategnutijim tumačenjem ne može zaključiti da je ono što je urađeno 4. avgusta u Danasu, urađeno slučajno. Osim, ako tamo rade ljudi koji nikad nisu videli ni novine, ni redakciju, ni novinarstvo. A znamo da nije tako...

Povod za ovaj tekst, dakle, jeste poslednji skandal Danasa, kada su u rubrici televizija, u najavi filma "Oluja", otfikarili prva dva slova pa im je ostalo "uja". Ali, ostavimo to za kratko po strani, pa se vratimo nekim ranijim "štamparskim greškama" Danasa, koje ćete naći u okvirima koji prate ovaj tekst.

Uvek se, gle slučaja, te greške odnose na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlast i direktno njih pogađaju. Zapitaće se neko, ko bi eventualno prihvatio krilaticu "ko radi, taj i greši", kako se neka omaška nije potkrala na račun gazde Šolaka ili njihovih opozicionih miljenika. Biće, ipak, da je posredi nešto drugo.

UVEK ISTO

Srđan Graovac, analitičar Centra za društvenu stabilnost, naglašava da sve dobija smisao kada se pogleda uređivačka politika Danasa:


- Meni je teško da poverujem da se njima stalno dešavaju neke ovakve greške, posebno ako se ima u vidu da su oni ne toliko opozicioni list, koliko list protiv politike Aleksandra Vučića i srpskog interesa. Sve to je toliko u skladu sa njihovom uređivačkom politikom da je teško poverovati da su posredi nekakve greške. 

 

Objavili aforizam umrlog Milovana Vitezovića

U aprilu, u Danasu su objavili aforizam sa potpisom Milovana Vitezovića, koji je preminuo godinu dana ranije.

- Kao autor aforizma "Pomirili smo se sa sudbinom. Sa nekim smo morali", objavljenog u Danasu od 18. aprila 2023, nenamernom, tehničkom greškom potpisan je Milovan Vitezović. Autor ovog aforizma zapravo je Milan R. Simić - napisali su kasnije šolakovci.

Intervju sa izmišljenom ličnošću 

Tehničke greške se dešavaju, ali ono što je Danas uradio ući će u anale srpskog novinarstva. Objavili su intrevju sa nepostojećom osobom. Reč je o navodnom Danijelu Smitu, predstavljenom kao britanski stručnjak za međnarodne odnose i bezbednost, sa fokusom na zemlje zapadnog Balkana, a u stvari se radi o Tviter-botu, čiji je nalog kreiran da bi se širila antisrpska retorika.

U tom intervjuu, izmišljeni analitičar, sa kojim se uredno mejlom dopisivala novinarka Danasa, naveo je (kao) da Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već realnosti. 

Koliko su profesionalni pokazuje to da bi im on verovatno postao čest sagovornik da jedan korisnik Tvitera nije posumnjao da je reč o fiktivnoj ličnosti, počeo da istražuje i potvrdio svoje sumnje. Intervju je ekspresno povučen sa portala, a umesto njega je objavljeno izvinjenje (koje je sve samo ne to), u kojem su za svoj neprofesionalizam optužili rusku i srpsku propagandu?!

"Zaboravili" da zatamne adresu na kojoj žive Vučićeva deca

Danas je, ipak najpoznatiji, po napadima na predsednika Aleksandra Vučića, pa su tako prošle godine bez zadrške, kršeći sve moguće propise, ali i moral i etiku, objavili njegovu adresu, tačnije adresu na kojoj žive Vučićeva deca. Biće da su opet štamparskom greškom propustili da zatamne deo objavljenog dokumenta na kom se nalazi adresa. Kako da ne.

Preneli tekst Njuz neta kao ozbiljan

Zapravo, u trci za najveći blam Danasa, pored intervjua sa fiktivnim analitičarom, mogao bi se naći i tekst koji su kao ozbiljan preneli sa poznatog satiričnog portala Njuz net. Naime, na portalu Danasa objavljena je vest pod naslovom „Vučić najavio da će sledeći instagram video biti iz WC-a Predsedništva", u kome prenose izmišljenu vest sa Njuz neta kao da je reč o stvarnom događaju.

Isfabrikovali izjavu diplomate Jevremovića

A da nije reč o greškama, već o svesno plasiranim lažima (čast izuzecima), jasno pokazuje slučaj iz marta prošle godine. Tada je predsednik Vučić, komentarišući sukob Rusije i Ukrajine, rekao da će primenom člana 6. Povelje UN pokušati da izbace Rusiju iz te organizacije. Danas je preneo izjavu Pavla Jevremovića, bivšeg ambasadora, koji je to navodno nazvao budalaštinom prvog reda  te da je prvi put za tako nešto čuo od Vučića. Jevremović je to odmah demantovao: 

- To je sve namontirano. Samo sam pokušao da objasnim šta predstavlja koncept izbacivanja nekoga iz Ujedinjenih nacija, kakve to posledice vuče za sobom i tako dalje. To je gotovo nemoguće, takav akt bi značio kraj Ujedinjenim nacijama - rekao je Jevremović i detaljno obnrazložio kako je isfabrikovana njegova izjava. 

Četiri pitanja na koja Danas duguje odgovore

1. Zbog čega se niste izvinili u prvom narednom broju nakon skandala, nego tek pošto ste od Srpskog telegrafa dobili pitanja ovim povodom? Skandalozna najava filma "Oluja" (kod vas "uja") objavljena je u petak 4. avgusta, naredni broj izašao je u subotu, bez izvinjenja. Naša pitanja stigla su vam u subotu, a izvinili ste se tek u narednom broju u ponedeljak

2. Kako je moguće da tehničkom greškom budu izbrisana baš prva dva slova bez kojih naziv filma dobija potpuno drugi smisao? Ni slovo, ni tri, ni pet, nego baš dva, i to ta dva bez kojih ostaje reč zlokobne asocijacije "uja".

3. Kako to da uz sve puknute fajlove i ostalo na šta se vadite, na toj strani vašeg lista ne postoji ni jedna jedina greška, osim što fale pomenuta dva slova? Svi drugi naslovi su, naime, besprekorni.

4. Da li je skraćivanje naziva filma "Oluja" u "uja" možda na neki način povezano sa činjenicom da ste Nataši Kandić dali celu stranu vašeg lista da obrazloži svoju tvrdnju da su "uz Hrvate za 'Oluju' krivi i Srbi", dok ste, primera radi, obeležavanju Dana sećanja u Prijedoru posvetili svega pet redova teksta?

Ovo je objašnjenje koje je Danas objavio

Važno je naglasiti da je stranica TV programa u četvrtak, kao i svakog dana, prošla uredničku, lektorsku i korektorsku kontrolu, i na njoj nije bilo greške.

Kako objašnjavaju grafički dizajneri iz našeg odeljenja pripreme za štampu, pred zaključenje lista javili su iz štamparije da postoji tehnički problem sa tim fajlom i zamolili su ih da ga pošalju ponovo.

To je uobičajena procedura, svakog dana neki fajl „pukne" prilikom slanja mejlom u štampariju. Naš kolega je, žargonski rečeno, uzeo da pretvori TV stranu u takozvane krive, što uvek radimo kada štamparija ima probleme sa takozvanim ripovanjem, i ispala su dva slova glavnog naslova. Čista tehnicka greška koju niko od dežurnih urednika i lektora nije mogao da primeti jer ta strana zbog kratkog roka nije ponovo prošla korekturu.

Uz ovo, Danas se izvinio čitaocima, ponavljajući manje-više formulacije iz svog objašnjenja.

Pljuju ih i njihovi čitaoci

Na društvenim mrežama mogu se naći mnogobrojni komentari ogorčenih građana na skandaloznu objavu Danas, međutim, da ne ispadne da smo maliciozni, evo šta je jedan ogorčeni čitalac napisao ispod njihovog objašnjenja šta se dogodilo:

- Da vam poverujemo. Omaškom se promaši jedno slova, a vi dva zaboravili. Radio sam u novinarstvu 45 godina i ta greška je nemoguća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (27)

Loading
Minja

07.08.2023 20:26

Šolakovi mediji samo mogu da napadaju jer je evidentno da iznose laži u javnost.

Vera

07.08.2023 20:27

Previše je slučajnosti da bi zaista bilo slučajno. Ako se ima u vidu i dosadašnji rad ovog medija, zaključak se nameće sam.

Ivaa

07.08.2023 20:29

Tajkunski mediji rade sve protiv Srbije i istina ih vređa, jer su otkrivene njihove namere.

Tanja

07.08.2023 20:33

Užas. Svima je jasno da su Šolak i njegovi mediji izdajice svoga naroda i mrze Srbiju i sve što je Srpsko.