OTKRIVENO KOJI ČIPS SADRŽI KANCEROGENE SUPSTANCE Inspekcija upala u pogone: Povezan je sa nekim oblicima raka

Autor:

Vesti

04.08.2023

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je čips "Chips Bits&Bytes rebrasti paprika 150 g." proizvođača "Chips way d.o.o. iz Čačka"

OTKRIVENO KOJI ČIPS SADRŽI KANCEROGENE SUPSTANCE Inspekcija upala u pogone: Povezan je sa nekim oblicima raka

Foto: shutterstock/printscreen

Državni inspektorat Hrvatske saopštio je da su kancerogene supstance pronađene u čipsu "Chips Bits&Bytes rebrasti paprika 150 g.", proizvođača "Chips way d.o.o. iz Čačka" iz Srbije. 

Podsetimo, Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.

Kako piše u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

- Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti - kažu iz ministarstva.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading