U SRPSKOM ČIPSU PRONAĐENA KANCEROGENA MATERIJA AKRILAMID! Koliko je OPASAN i gde se još nalazi, obavezno PROČITAJTE

Autor: REPUBLIKA/BLIC

Vesti

04.08.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba imati na umu da epidemiološke studije o akrilamidu nije lako uraditi

U SRPSKOM ČIPSU PRONAĐENA KANCEROGENA MATERIJA AKRILAMID! Koliko je OPASAN i gde se još nalazi, obavezno PROČITAJTE

Foto: shutterstock

Čips

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenim u Srbiji, a kako se ovo jedinjenje ne može naći u svežoj hrani, jer nastaje tokom obrade hrane na temperaturama većoj od 120 stepeni očekivano je naći ga u prženoj.

Ono nastaje uglavnom usled pečenja i prženja, te se može naći u hlebu, prženom krompiru, čipsu, krekerima ali i u kafi. O štetnosti pržene hrane stručnjaci često upozoravaju, ali bojazan gotovo da ne postoji ukoliko je prisustvo ovih štetnih materija u granicama.

Naime, studije sa laboratorijski zagrejanom hranom otkrile su temperaturnu zavisnost formiranja akrilamida, a umereni nivoi akrilamida su izmereni u zagrejanoj hrani bogatoj proteinima i viši sadržaj u hrani bogatoj ugljenim hidratima, kao što su krompir, cvekla, kao i određeni zagrejani komercijalni proizvodi od krompira i preprženog hleba.

Takođe, treba imati na umu da epidemiološke studije o akrilamidu nije lako uraditi. Teško je pratiti koliko mnogo akrilamida osoba proguta tokom vremena, a mogu proći godine dok se ne pojavi rak.

Šta je akrilamid?

Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može povećati rizik od razvoja kancera, zbog čega treba biti posebno oprezan što i stručnjaci stalno upozoravaju da treba izbegavati prženu hranu.

Ovo jedinjenje se formira od šećera i aminokiselina i prirodno je prisutno u mnogim namirnicama.

Koliko je potencijalno karcinogenom akrilamid na ljudsko zdravlje govori se godinama unazad, tako je istraživanje koje je sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u samoj hrani.

- Pretpostavlja se da je akrilamid nastao na povišenim temperaturama prilikom obrade hrane, misli se na pečenje i prženje iznad 120 stepeni Celzijusa uz smanjeno prisustvo vlage, što je ukazano u ranijim studijama na pacovima hranjenim prženom hranom za životinje. U radu je prikazana analiza akrilamida nastalog pri zagrevanju različitih ljudskih namirnica. Nivoi akrilamida u namirnicama analizirani su različitim metodama, a dobijeni rezultati se smatraju dokazom da ovo jedinjenje nastaje prženjem - navedeno je u studiji.


Gde se sve može naći akrilamid?

Kao izvori akrilamida mogu biti prženi krompir,hleb, keks, grickalice...

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Kako piše u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

- Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti, navode iz resornog ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading