AFRIČKA KUGA SVINJA I DALJE HARA Bolest zabeležena u 32 lokalne samouprave, ubijeno 18.000 životinja!

Autor:

Vesti

01.08.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović naglašava da nam dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja

AFRIČKA KUGA SVINJA I DALJE HARA Bolest zabeležena u 32 lokalne samouprave, ubijeno 18.000 životinja!

Foto: EFSA

Afrička kuga svinja do sada je zabeležena u čak 32 lokalne samouprave širom zemlje. Kako lek za bolest ne postoji, u periodu od 1. juna do danas, u Srbiji je ubijeno gotovo 18.000 svinja!

Virus je veoma uporan i lako se širi, a tome doprinosi i velika migracija ljudi u letnjem periodu, jer iako ne mogu da obole ljudi, i te kako mogu da prenesu virus. To kaže za "Blic" televiziju veterinar i sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović. On naglašava da nam dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja.

- Naša proizvodnja svinja je ionako ugrožena višedecenijskim lošim stanjem tako da nam ovo nije trebalo, ali možda je savet da se sada ne širi proizvodnja, da se ne povećava broj grla bez obzira koliko to bio prioritet u drugom smislu. Vrlo je bitno da ne budu veliki ekonomski gubici - navodi Budimović.

Kako objašnjava, u Evropi je takođe došlo do smanjenja broja grla i u tovu i krmača, tog matičnog stada, za nekih 500.000 komada, meso je poskupelo u proseku sa 2,30 na 3,30 evra.

-To su tektonski poremećaji koji se dešavaju u Evropi, pa i u Srbiji zbog afričke kuge svinja. Jednostavno, bilo bi dobro da se zadržimo na ovom nivou da se zaraza obuzda, da se ne širi, da se iskoreni posle određenog perioda. A onda razmišljati o odmoru objekta, da se ne useljava objekat dok ne prođe određeni period koji će stručni tim da odredi kod takvog tipa zaraza - navodi Budimović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading