NAKON ŠTO JE PARTNER UGRIZAO ZA VRAT USLEDIO JE PAKAO: 12 sati nakon toga događa se prava BORBA za život, doktor upozorava na OVO!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.09.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna bezazlena i svima poznata situacija je njoj život promenila iz korena.

NAKON ŠTO JE PARTNER UGRIZAO ZA VRAT USLEDIO JE PAKAO: 12 sati nakon toga događa se prava BORBA za život, doktor upozorava na OVO!

Foto: shutterstock

Vrlo je verovatno da ste svi makar jednom imali "šljivu" na vratu, ali sigurno je da niste ni pomislili da sem stida to može da izazove i ozbiljne zdravstvene probleme

Jedna Dankinja (35) nije ni pomislila da će joj jedna obična šljiva na vratu izazvati moždani udar!

Samo 12 sati nakon što je dečko ugrizao, doveo je do ozbiljnih oštećenja karotidne arterije i stvaranjem ugruška. 

Karotidna arterija glavna za snadbevanje krvi do mozga.

Ovo nije jedini slučaj, nakon moždanog udara jedne žene (44) sa Novog Zelanda koji je dobila 2010. godine malo posle ujeda za vrat, tadašnji stručnjaci su ostali zatečeni. Čak su ovaj slučaj nazvali i "retkom pojavom".

 

@drnomzzy Yes its rare but try to avoid the area over the carotid artery when giving your love tattoo! #drnomzzy #hickey #stroke #skincaretips #hickeyremovalwhisk ♬ I Ain’t Worried - Acoustic - OneRepublic

 

Poznati doktor i dermatolog iz Londona koji na društvenoj mreži TikTok redovno ukazuje na probleme sa zdravljem kože, osvrnuo se i na "šljive na vratu". Pokazao je gde se tačno nalazi karotidna arterija i kako da je izbegnete u naletima strasti.

- Ova arterija se nalazi na vratu i prilično je površna. Imate ih dve, po jedan sa svake strane vrata. Dobar način da je pronađete jeste da opipate svoju Adamovu jabučicu, odete oko centimetar u stranu, koristite tri prsta i opipate puls - rekao je on.

Bolesti karotidnih arterija uzrokuju do jedne trećine svih moždanih udara. Često se to dešava zbog nakupljanja plaka (masne naslage holesterola) koje sprečavaju normalan dotok krvi do mozga. Nagomilavanje plaka poznato je kao ateroskleroza, tvrdi "Penn Medicine".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading