DRAMA U ARANĐELOVCU, OTKAZAN ''SEPRA FEST'': Nastao HAOS zbog pečenih prasića - ''nismo rođeni na Havajima da okrećemo KOKOS na ražnju''

Autor:

Vesti

24.07.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je trajala promocija "Sepra festa" vegani su uputili saopštenje za javnost i pismo predsedniku opštine Aranđelovac sa zahtevom da se obustavi pružanje podrške tom događaju.

DRAMA U ARANĐELOVCU, OTKAZAN ''SEPRA FEST'': Nastao HAOS zbog pečenih prasića - ''nismo rođeni na Havajima da okrećemo KOKOS na ražnju''

Foto: RINA

Manifestacija "Sepra fest" koja je po prvi put trebala da se održi u Aranđelovcu, a u okviru koje je planirano održavanje takmičenja u pečenju prasića je otkazana. Zvaničan razlog za otkazivanje je kako su naveli organizatori afrička kuga, koje na teritoriji Aranđelovca nema, pritom su, dodaju, svi prasići prošli veterinarske preglede.

- Sve je bilo spremno. Prijavili smo ekipu, spremili prase, ali naprasno je sve otkazano i vratili smo se odakle smo došli. Spekuliše se šta je pravi razlog, ali nama niko ništa nije rekao konkretno. Znam samo da je pečenje praseta u srpskoj tradiciji i da to bilo koji pojedinac ne može da iskoreni. Nismo mi rođeni na Havajima, pa da okrećemo kokos na ražnju - kaže za RINU jedan od potencijalnih učesnika neodržanog "Sepra festa".

Inače, dok je trajala promocija "Sepra festa" vegani su uputili saopštenje za javnost i pismo predsedniku opštine Aranđelovac sa zahtevom da se obustavi pružanje podrške tom događaju, jer kako su naveli - ubijanje nedužnih životinja uz pesmu i zabavu nije događaj koji bi gradska opština trebalo da podrži.

- Ako se naša tradicija zasniva na patnji i uskraćivanju slobode, da li možemo izgraditi društvo bez nasilja? Zabrinjavajuća je činjenica da smatrate da nešto ovako surovo može izgraditi tradiciju i publiku, ali je još gore da se u 21. veku započinje nova tradicija koja uključuje nasilje i rizična je po samu životnu sredinu. Na ovom skupu, po informacijama do kojih smo došli, biće veliki broj učesnika, a svaki tim podrazumeva mrtvo prase i aktivno ognjište. Ubistvo i upotreba radi zabave velikog broja mladunaca starosti između 6 i 12 meseci ne samo da nije etički, već je i ekološki vrlo zabrinjavajuć - navodi se između ostalog u pismu vegana upućenom predsedniku opštine Aranđelovac.

Nakon objave u medijima da je zbog Vege zajednice otkazana ova manifestacija, ova neprofitna organizacija reagovala je na članke objavljene na brojnim portalima i uputila demant. 

- Vege zajednica nije pokrenula tužbu niti prijavila Republičkoj inspekciji za veterinu ovaj događaj. Mi smo uputili otvoreno pismo kabinetu predsednika opštine i turističkoj organizaciji Aranđelovac. Kako smo dobili informacije iz Republičkog zavoda za veterinu u Šumadijskom okrugu, prvi slučaj afričke kuge zabeležen je 19.07.2023. godine i ova manifestacije je pre svega zabranjena iz bezbednosnih razloga po građane - navodi se u demantu Vege zajednice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Lepka

24.07.2023 14:04

Poražavajuće, vegani i ostale sisoje neka gledaju svoja posla, muka mi je od tih degenerika i slinavih, ispijenih tipova koji su umislili da su odskočili kopirajući devijantna ubeđenja sa zapada, a ovi što su otkazali takmičenje neka obuku suknjice i neka se lepo naguze, i nemoj onda slučajno da su se namrštili nego sa osmehom mašući