PAMETAN NADZOR, DA BI MREŽA BILA SIGURNA: Održavanje tornjeva za telekomunikacije

Autor:

Vesti

16.07.2023

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primena autonomnih letelica u inspekciji poput DJI Dock predstavlja sledeću generaciju tehnologije, za Srpski telegraf i Republiku piše Zoran Janjušević ("CTO GridX").

PAMETAN NADZOR, DA BI MREŽA BILA SIGURNA: Održavanje tornjeva za telekomunikacije

Foto: Privatna arhiva

Inspekcijski nadzor tornjeva za telekomunikacije ključan je za održavanje bezbednosti i efikasnosti ovih vitalnih infrastrukturnih objekata. Tradicionalno, ova vrsta nadzora obavljana je ručno, što je zahtevalo angažovanje ljudi i rad na visinama, a ovi poslovni mogu biti opasni i vremenski zahtevni.

Međutim, uz napredak tehnologije, primena autonomnih bespilotnih letelica u inspekcijskom nadzoru donosi revoluciju u ovom sektoru.

VEĆA POUZDANOST

Autonomni sistemi poput DJI Dock predstavljaju sledeću generaciju tehnologije za inspekcijski nadzor tornjeva za telekomunikacije. Ovi sistemi kombinuju bespilotne letelice, automatsko punjenje i pre-programirane putanje da bi obezbedili efikasan, pouzdan i bezbedan nadzor, posebno na udaljenim i teško dostupnim lokacijama.

Jedna od ključnih prednosti korišćenja autonomnih sistema u inspekcijskom nadzoru tornjeva za telekomunikacije je povećana efikasnost. Pre-programirane putanje omogućavaju bespilotnim letelicama da precizno prate unapred definisane rute i obavljaju zadatke inspekcije s minimalnim angažovanjem ljudskih resursa. Ovo smanjuje vreme potrebno za inspekciju, što rezultira bržim otkrivanjem i rešavanjem problema na tornjevima.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

Takođe, autonomni sistemi omogućavaju simultano nadgledanje više tornjeva. Pored efikasnosti, autonomni sistemi pružaju i veću pouzdanost. Bespilotne letelice mogu se programirati da prate specifične linije i tačke inspekcije, omogućavajući temeljno i dosledno skeniranje celokupne strukture tornja.

Takođe, autonomni sistemi su opremljeni naprednim senzorima i kamerama, koji omogućavaju detaljan pregled i identifikaciju oštećenja. Ovako prikupljene podatke može obrađivati veštačka inteligencija, koja će prepoznati i najsitnije promene na foto, video ili termovizijskom snimku.

SAMO IZUZETNO

Inspekcija se, dakle, obavlja iz udobnosti i sigurnosti kontrolnog centra, gde operateri mogu pratiti podatke i slike u realnom vremenu. Samo kada je to neophodno, operater kontrolnog centra doneće odluku da pošalje fizičko osoblje na teren i dodatno proveri ili izvrši neophodne radove na terenu.

Veliki značaj 4G i 5G mreže

Ova tehnologija pokazuje značaj unapređenja kvaliteta i brzine mreže. To znači da 4G i 5G mreže omogućavaju upravljanje velikom količinom podataka i njihov prenos, a to se može generisati inspekcijskim nadzorom bespilotnim letelicama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading