NEPOZNATO O LEGENDARNOM ČIKA ĐORĐU (96), ČUVARU SRPSKOG GROBLJA ZEJTINLIK: Šajkaču nosio 62 godine

Autor:

Vesti

04.07.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada nije otišao na plažu niti u Srbiju da ne bi ostavljao kosti srpskih heroja, otkriva teolog Miloš Stojković

NEPOZNATO O LEGENDARNOM ČIKA ĐORĐU (96), ČUVARU SRPSKOG GROBLJA ZEJTINLIK: Šajkaču nosio 62 godine

Foto: TANJUG/ VLADIMIR DZUVEROVIC

Đorđe Mihailović

Đorđe Mihailović, čika Đorđe, koji je od 1961. čuvao srpsko groblje Zejtinlik, a preminuo je u nedelju, čitave 62 godine sa glave nije skidao šajkaču, otkriva za Srpski telegraf teolog Miloš Stojković.

- Upoznao sam ga kad sam imao 14 godina. Čika Đorđe je primer ljubavi, vere i odanosti otadžbini. Njegovi savetu su mi mnogo pomogli, naučio sam mnogo toga - kaže Stojković.

SRPSKA ZASTAVA NA TERASI

On je dodao da je čika Đorđe na terasi stana uvek držao srpsku zastavu, te je po tome njegov dom bio prepoznatljiv.

- Njegov život je bio posvećen Zejtinliku. Iako je živeo blizu mora, za sve godine života nije otišao na plažu niti u Srbiju, upravo iz razloga da ne bi ostavio počivalište srpskih heroja. Svi mi bi danas trebalo da slušamo ono što je čika Đorđe govorio, da se ugledamo na njega i na naše junake, koje je celog života čuvao, na njihovu veru u slobodu i u krst časni - poručio je naš sagovornik.

Čiča Đorđe je uvek govorio, ističe Stojković, da moramo biti složni i jedinstveni, naročito u teškim trenucima.

- Kao Srbin koji ga je poznavao, osećam potrebu da mu se izvinim jer je ceo život želeo da dobije srpski pasoš, ali mu to nije bilo omogućeno sve do 2020, kada je celu priču pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On mu je dao srpski pasoš i najveće državno priznanje, a njegovoj sreći nije bilo kraja - priča Stojković i dodaje:

- Zanimljivo je i to što čika Đorđe nikada nije bio u Srbiji, u poslednje vreme je dosta pričao o herojima sa Košara, divio je njihovoj hrabrosti, a nezaobilazna tema razgovora s njim bio je i naš narod na Kosovu i Metohiji.

NASLEDIO DEDU I OCA

Inače, Đorđe Mihailović je više od pola veka čuvao grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih je 8.000 iz Srbije, a znao je imena svakoga od njih. Dočekivao je i ispraćao potomke solunaca, recitovao stihove Vojislava Ilića mlađeg i srdačno delio savete mladim naraštajima.

Rođen je 1. maja 1928. u Solunu i jednom prilikom je rekao da je rođen ovde na groblju i da je treće koleno koje čuva Zejtinlik. Prvi čuvar je bio njegov deda Savo, a potom otac Đuro. S obzirom na to da nema muškog potomka, već dve ćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja, Đorđa je pre dve godine nasledio Krstimir Copas, Grk po ocu i Srbin po majci.

Patrijarh: Bodri nas iz Božjeg zagrljaja

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije dirljivim rečima oprostio se od čika Ðorđa, ističući da je on bio primer za svakog čoveka.

- Tokom života, čika Ðorđe je bio vredan primer za svakog čoveka koji voli svoj narod i ne zaboravlja njegove žrtve. U svakodnevnom životu, ovaj blagočestivi starac, pokazao je mudro razumevanje istinskih vrednosti, gostoprimljivosti i posvećenosti. Njegov odlazak će zasigurno biti osetan, ali nada da se nalazi u Božjem zagrljaju nas krepi i bodri da koračamo za svetlim primerima iz našega roda. Vojničko groblje Zejtinlik je zadobilo još jednog heroja - Ðorđa Mihailovića. Vječnaja pamjat - napisao je patrijarh na Instagramu.

Mrtvima je čitav život dao da vaskrsnu u njegovoj priči

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, napisao je pesmu posvećenu dedi Đorđu.

Svaki grob je napamet znao

Krst do krsta krstu sliči

Mrtvima je čitav život dao

Da vaskrsnu u njegovoj priči.

Đed mu je došao iz Grblja

Ne znajući da će vječno ostati

Da čuva kosti i zastavu Srblja

I drugo ništa nisu mogli postati.

Ni otac, ni unuk: krv im je ista

A koliko će istorije još da vide

Ekskurzije srpskih i inih turista.

Da se upotpuni biblijska slika:

Đorđe Mihailović u zagrljaj pade
Vojnicima iz svetog Zejtinlika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading