OGLASILA SE MAJKA NASTRADALE SOFIJE U MASAKRU NA VRAČARU: U trenutku kad treba da se držimo zajedno, Kesić podržava PODELU!

Autor:

Vesti

21.06.2023

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona smatra da je "izgradnja memorijalnog centra na mestu stradanja takođe izuzetno važno na putu izlečenja ovog društva, da služi i kao pomen i kao opomena".

OGLASILA SE MAJKA NASTRADALE SOFIJE U MASAKRU NA VRAČARU: U trenutku kad treba da se držimo zajedno, Kesić podržava PODELU!

Foto: ST/Dragan Kadić, ATAImages

Milanka Negić, majka devojčice ubijene u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, oglasila se na društvenim mrežama, gde je apelovala da je potrebno srediti društvo i reformisati obrazovanje tako da škola više ne bude "muka". To, kako je navela, treba da budu glavni ciljevi.

Ona smatra da je "izgradnja memorijalnog centra na mestu stradanja takođe izuzetno važno na putu izlečenja ovog društva, da služi i kao pomen i kao opomena". Navela je da u vezi s gradnjom memorijalnog centra još ništa nije konačno odlučeno i da tek predstoji borba, prenosi Kurir.

- A bitno je, jer evo npr. Zoran Kesić najoštrije osuđuje rušenje škole i nada se tako nešto nikom neće pasti na pamet, a stoji na bini kao glasnogovornik i obraća se društvu i mladima na protestima, okupljenim nakon ove tragedije tugom i zabrinutošću za društvo, na prvom mestu (jer ako to nije iskonski razlog okupljanja, onda bolje da se svi raziđu i odu kućama). Kesić na svom primeru pokazuje da nije spreman da vidi dalje od svog nosa, on "sluša svoje dete, koje želi da ide u tu školu" i taj stav zauzima u trenutku kada je društvo ovako surovo pogođeno i vapi za solidarnošću. U trenutku kada deci treba zajedništvo, svoj deci, on podržava podelu. Naravno da ima pravo na svoje mišljenje, ali ako su Kesići ti koji nas vode u "promene", nikakve suštinske promene se neće desiti - navela je Negićeva i dodala:

- Problem je u našem društvu, razorenom i bolesnom, kome od zajednice nije ostalo ništa osim definicije. Problem su ljudi, te svaki pojedinac koji želi "promene" kako se ovo nikada više ne bi ponovilo, treba da pođe najpre od sebe, da dobro razmisli kakav sistem vrednosti želi da postoji u ovom društvu, pa zatim da se preispita i shvati gde greši, šta sam može da uradi bolje i bude spreman da se ponaša u skladu sa tim principima, da promeni sebe na bolje, pa će i društvu biti bolje. Nije mnogo ni teško, treba krenuti od zapovesti - voli bližnjeg svog, ne ubij, ne kradi, ne čini preljube, ne poželi nista tuđe, te poštovati osnovna načela civilizacijskog društva - da su svi ljudi rođeni jednaki, zabrana diskriminacije (uključujući i po osnovu političkog uverenja, što se često zaboravlja) i zabrane kršenja i povrede tuđih prava, ali i zabrana zloupotrebe (svojih) prava. Ne treba zaboraviti da se svojim pravima čovek može služiti sve dok ne vređa ili ne krši tuđa prava. Tako nečije pravo na slobodu govora ne može biti vršeno tako da krši nečije pravo na lični integritet. Sve je to zaboravljeno u ovom društvu, i kršenja osnovnih civilizacijskih načela i zloupotrebe prava su vidljive u svim njegovim delovima, bez obzira na boje i uverenja.

Kako je na kraju navela, "čovek je socijalno bice, koje pripada užoj zajednici (porodici), pa malo širim zajednicama (mesto u kom živi, škola, grad), pa tako do društva u celini kao najširoj zajednici'', navodi Kurir.

- Ako pojedinac ne poštuje zajednicu i ne vodi računa o njenim interesima na prvom mestu, društvo ne može opstati - napisala je Milanka Negić, prenosi Kurir.

Ona je uz ovaj komentar postavila i emisiju u kojoj je o stanju u društvu posle tragedije na Vračaru govorio i psiholog Aleksandar Baucal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (6)

Loading
Ma da

21.06.2023 22:43

Bar da je samo Kesić...čitava skupina koja umišlja da brani društvo, a u stvari ga razara. Namerno. Totalna degeneracija ovih glumaca, građana koji su izgubili vezu- kontakt sa odgovornošću i politikom brige. Sve naopako rade. Otuđeni od zajednice, zagledani u svoju individualnost, ego, jedni u druge...daleko i nasuprot društvu i društvenosti. Daleko od tragedije, ubijenih ljudi-dece, daleko od bola majki i očeva. Glumataju, šmiraju, svi. Klibere se na svojim skupovima- bestijalno. Jeste, " treba braniti društvo", ali to oni ne rade. Zlo- upotrebljavaju tragediju, smrt dece, sve...samo da bi ispoljili svoju prosečnost, površnost, neinteligenciju...a neki i zlo.

Ina

21.06.2023 22:45

Ne zatvara se put na kom su poginuli ljudi. Zasto bi skolu zatvarali? Treba spomen ploca, slazem se.

Lona

22.06.2023 13:01

@Ina - Potpuno se slažem sa Vama. Suludo je zatvarati školu, u ovoj situaciji svaki roditelj traži nešto po svome, jedni za kraj školske godine, drugi se žale, gospodja bi da ruši školu. Uz poštovanje za njen bol, ne treba da odlučuje o onome što nije do nje, niti do pojedinaca.

Tetka Mila

24.06.2023 15:16

Treba da je sruse za primer, secanje i opomenu. Da se nikad ne zaboravi sta se desilo. Ovo je najveca tragedija svih vremena, ne samo nama koji cemo vecno patiti za nasom decom vec tragedija celog drustva jer smo postali pakosni, bezosecajni i sebicni…