SVETI VLADIKO NIKOLAJE, MOLI BOGA ZA NAS! Patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save služio moleban za mir srpskog naroda

Autor:

Vesti

31.05.2023

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Patrijarh se obratio okuplјenom vernom narodu koji se i preko celog dana, a naročito večeras, u velikom broju okupio oko svetih moštiju i molio za mir u našem narodu.

SVETI VLADIKO NIKOLAJE, MOLI BOGA ZA NAS! Patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save služio moleban za mir srpskog naroda

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Patrijarh srpski Porfirije i večeras je u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služio moleban za mir pred moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog.

Patrijarh se obratio okuplјenom vernom narodu koji se i preko celog dana, a naročito večeras, u velikom broju okupio oko svetih moštiju i molio za mir u našem narodu, a posebno na zavetnoj srpskoj zemlјi Kosovu i Metohiji, saopštila je SPC.

- Prizivamo blagodat Božju da dođe na naš narod na Kosovu i Metohiji, da daruje mir našim lјudima i svim lјudima koji žive tamo, da molitvama Svetog vladike Nikolaja Gospod daruje spoznaju da smo svi jedni drugima potrebni. I dodaću večeras: još apelujemo na one koji imaju silu i moć ovoga sveta u svojim rukama i koji često ne samo utiču na okolnosti i situacije širom zemlјinog šara, nego ih i stvaraju i odlučuju kakve će biti, da molitvama Svetog Nikolaja Bog i njima otvori um i srce da razumeju da i mi pravoslavni Srbi na svojoj zemlјi imamo dubinsku potrebu, ali osećamo da nam i pripada to pravo, da živimo u miru, da budemo lјudi kojima se neće rušiti domovi, kojima neće paliti letinu, koje neće goniti i nad kojima se neće sprovoditi teror kakav ne postoji nigde danas u Evropi, kojima neće ubijati nedužnu decu i zato proći bez ikakvih ne samo sankcija, nego bilo kakve opomene - poručio je patrijarh, prenosi Tanjug.

- Neka Bog da onima koji imaju moć i silu u svojim rukama snage, razumevanja i osećanja potrebe da učine sve što je do njih da što pre na Kosovo i Metohiju dođe mir.

- Znam da mi pravoslavni Srbi onda kada smo u Hristu i kada živimo verom imamo dovolјno prostora u svojoj duši i u svome srcu za sve i svakog. To smo pokazali bezbroj puta. Možemo ne samo da živimo pored onoga koji je drugi i drugačiji, nego možemo istinski da poštujemo sve što je njegovo i da budemo spremni da živimo u međusobnom razumevanju i opštenju.

- Neka Gospod izvede molitvama Svetog Nikolaja svoj blagoslov, blagodat svoju i spusti svoj mir na kosovsko-metohijsku zemlјu, na sve lјude koji žive tamo, posebno na našu braću i sestre, ali i na sve nas koji smo ovde sabrani i gde god da živimo. Neka nam da vere, molitve, smirenja, strplјenja i pokajanja, a to znači da nam otvori i um i srce, naše duhovno biće i naše duhovne oči, da u svakom trenutku možemo da znamo šta nam je najbolјe činiti, a da je Bogu ugodno. Sveti vladiko Nikolaje, moli Boga za nas! - poručio je patrijarh Porfirije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading