VREDAN EKSPONAT OBOGATIO POSTAVKU U PROSTORIJAMA ADLIGATA: Ček koji je Teslu spasao bede, bio je zahvalan Jugoslaviji

Autor: Katarina Blagojević

Vesti

29.04.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici kraljevine jedva su ubedili naučnika da prima penziju, za koju je kasnije govorio da mu je najdraži novac.

VREDAN EKSPONAT OBOGATIO POSTAVKU U PROSTORIJAMA ADLIGATA:  Ček koji je Teslu spasao bede, bio je zahvalan Jugoslaviji

Foto: www.profimedia.rs

Nikola Tesla

Posle gotovo devet decenija originalni ček na iznos od 125 dolara s latiničnim potpisom Nikole Tesle dostupan je javnosti u prostorijama Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Ček se nalazio u zaostavštini Radoja Jankovića, nekadašnjeg konzula Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, koji je i bio zadužen za isplatu čekova Tesli.

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže da su Janković i Tesla bili i lični prijatelji.

ODBIO MILOSTINJU

- Kada je Janković preminuo, ček je završio kod njegove ćerke Vide Janković, univerzitetske profesorke. Od nje je ček nabavila Milka Kresoje, gospođa koja se bavi proučavanjem Tesle. A mi smo ga nabavili od Milke Kresoje - priča Lazić put Teslinog čeka od Njujorka do Banjice.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Kako su svi čekovi unovčeni, znalo se da postoji još jedan, ali ne i gde je, što ovom čeku izloženom u Adligatu daje posebnu težinu. Reč je o penziji koju mu je dodelila Kraljevina Jugoslavija.

- Postoji posebna priča, vrlo emotivna, koja govori o teškim poslednjim godinama Nikole Tesle. On je upao u finansijsku krizu i veoma ozbiljni ljudi, kao što je Mihajlo Pupin, brinuli su da li će Tesla moći da preživi s veoma skromnim novcem. Bila je čak incijativa, koju je pokrenuo sam Pupin, da se osnuje fond gde bi velike firme uplaćivale neku naknadu Tesli za ono što je učinio za čovečanstvo. Međutim, sam Tesla je to izričito odbio, o tome postoji prepiska gde on navodi da bi bilo kakvu vrstu milostinje smatrao teškom uvredom - priča Lazić.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

On dodaje da je sasvim izvesno da su predstavnici Kraljevine Jugoslavije imali poprilične muke da ubede Teslu da uopšte prima državnu penziju.

- Ovaj ček je iz 1935. i zna se da je on u pojedinim mesecima, možda čak i godinama, maltene preživljavao zahvaljujući penziji. Tesla je živeo u hotelu "Njujorker", koji nije bio luksuzan, ali mu je taj novac omogućio da ne mora da menja svoj stil života. Mogao je neki minimum navika da održi. To nisu bile male pare, ali ni velike - kaže Lazić.

VEČERA S KRALJEM PETROM

On ističe da je Tesla govorio da mu je to najdraži novac, što je interesantno jer je reč o čoveku koji je u nekim periodima života upravljao milionima.

- Sve je trošio na izume i zato je i završio tako siromašan. Ali to govori o njegovom odnosu prema našoj državi. Kralj Petar II ga je 1942. posetio u "Njujorkeru" i bili su na večeri, postoje i fotografije. Nama je veoma zanimljivo i to što je ček pisan latinicom jer imamo ćirilična pisma Nikole Tesle. Znači, sad imamo, jedno pored drugog, i latiničan i ćiriličan potpis, na to smo posebno ponosni - podvlači Lazić.

Pisma dokazala da nije bio u zavadi s Pupinom

U Adligatu se nalaze i dva pisma iz prepiske Tesle i Jankovića o Mihajlu Pupinu, koji je u to vreme bio veoma bolestan (kraj 1934, početak 1935)

- Pupin je bio u bolnici i Tesla je nadugačko na dve strane napisao kako bi lečio Pupina da ima priliku. Postoji ta kontroverza da li su oni bili neprijatelji, da li se mrzeli ili voleli. Nisam stručan, mogu samo da pozovem naučnike da podrobnije istraže šta se između njih dvojice događalo, ali je meni iz ovih pisama jasno da barem pred Pupinovu smrt nisu mogli biti neprijatelji. Jer Tesla ne bi mogao s toliko pažnje da priča o Pupinovoj bolesti, da daje detaljnu dijagnozu i kako bi tu bolest lečio - kaže Lazić.

Postojala je priča da su Teslu celu noć molili da ode i vidi Pupina dok je živ, što je on na kraju i učinio. Međutim, u pismima Tesla izričito moli Jankovića da mu omogući posetu Pupinu u bolnici.

- Pisma dokazuju da ta priča nije bila istinita. Tu je i beleška Jankovića na poleđini pisma gde kaže da je Pupinu saopštio Teslinu želju da ga poseti u bolnici. Pupin se obradovao i rekao da mu je veoma žao što su mu slabe noge, inače bi sam ustao iz kreveta i otišao u posetu Tesli. Dakle, ta vrsta reakcije u tim trenucima govori o nekoj drugačijoj slici u njihovom odnosu nego što je to bilo uvreženo - navodi Lazić, kao i da su pisma izazvala veliku pažnju u celom svetu, čak 450 medija iz 20 država objavilo je tu vest.

Kako su pisma završila u Adligatu, on ne želi da otkrije, ali reč je predmetima koji su takođe iz zaostavštine bivšeg konzula Kraljevine Jugoslavije u Njujorku.

Dođite u posetu

- Četvrtkom, petkom i subotom smo otvoreni za grupne posete, od 10 do 18 sati, ali uz najavu pošto imamo 18 prostorija u 1.000 kvadrata. S ovim kutkom Nikole Tesle se i završava poseta našem muzeju - podseća Viktor Lazić.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading