DA LI JE TESLA UMRO ILI JE UBIJEN? Otkrivamo MISTERIJU SMRTI, pre 80 godina na BOŽIĆ otišao je jedan od najvećih svetskih umova!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji više verzija, a teoretičari zavere najviše veruju onoj koja kaže da ga je zadavio Hitlerov čovek Oto Skorceni.

DA LI JE TESLA UMRO ILI JE UBIJEN? Otkrivamo MISTERIJU SMRTI, pre 80 godina na BOŽIĆ otišao je jedan od najvećih svetskih umova!

Foto: www.profimedia.rs

Nikola Tesla

Prošlo je tačno 80 godina otkako je na pravoslavni Božić 7. januara u Njujorku umro, mnogi će reći misteriozno, jedan od najvećih (ako ne i najveći) svetskih naučnika Srbin Nikola Tesla.

Zvaničan izveštaj govori da je beživotno Teslino telo zatekla spremačica u sobi hotela "Njujorker" na Menhetnu, gde je naučnik tada živeo. U izveštaju je i fotografija na kojoj se vidi kako Tesla leži obučen i mrtav na krevetu, s rukama ukrštenim na grudima. Na fotografiji se, takođe, može videti da je čuveni sef iz Tesline sobe u Njujorku bio razvaljen, a u prostoriji su bili agenti FBI, kao i da su svi papiri odneti, klasifikovani kao top-sikret, i do danas se ne zna šta je u njima bilo.

PUT PODMORNICOM

Ukoliko Nikola Tesla nije umro prirodnom smrću, najrasprostranjenija verzija o tome ko stoji iza njegovog ubistva jeste da je to bio Oto Skorceni, specijalac vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera. Reč je o ličnom Firerovom telohranitelju i komandantu nemačkih specijalaca, koji je bio umešan u mnoge tajne akcije širom sveta.

- Ja sam ubio Nikolu Teslu po ličnom naređenju Adolfa Hitlera, koji je procenio da bi saveznici mogli da iskoriste njegova otkrića i dobiju rat - tvrdio je godinama kasnije Skorceni.

To je, navodno, između ostalog, ispričao na samrti nesuđenom zetu Eriku Bremanu, koji je o tome svedočio u jednoj radio-emisiji u SAD 2006.

Skorceni je tvrdio da je u januaru 1943, po ličnoj Hitlerovoj naredbi, podmornicom prebačen do obala Njujorka, odakle je zajedno s Rajnhardom Gelenom otišao u hotel u kom je Tesla živeo, ugušio ga jastukom, ispraznivši zatim sef s obiljem vrednih dokumenata i, na kraju, neopaženo otišao.

Svako će, na kraju krajeva, verovati u koju verziju hoće, tek, prema Skorcenijevim rečima, Hitler je smatrao da je važno da eliminiše Teslu, pa je pripreme za operaciju u Teheranu prepustio Paulu ron Ertelu, za koga zapadni izvori nemaju nikakve podatke, a Skorcenija poslao u važnu misiju u Njujork.

Skorceni se predao saveznicima u maju 1945, s tvrdnjom da je lično organizovao prebacivanje Hitlera iz Berlina na sigurno, te da su Rusi našli spaljene ostatke Hitlerovog dvojnika. Suđeno mu je, ali je 1948. navodno pobegao, krio se 18 meseci u Nemačkoj da bi se dokopao Španije, gde mu je general Franko dao pasoš. Skorceni je navodno bio i savetnik više egipatskih predsednika, pa i samog Nasera. Bio je, tvrde, savetnik Huana Perona u Argentini i telohranitelj njegove žene Evite, a navodno je radio i za izraelski Mosad.

ŽIVOT GENIJA

1856. rođen u selu Smiljan. Ime Nikola dobio po jednom i drugom dedi. Bio je četvrto od petoro dece pravoslavnog sveštenika Milutina i Georgine, imao brata Daneta i tri sestre Milku, Angelinu i Maricu
1862. porodica se seli u Gospić
1875. kreće na studije elektrotehnike, koje ne završava zbog nedostatka novca
1881. seli se u Budimpeštu, gde se zapošljava u telegrafskoj kompaniji
1882. seli se u Pariz, gde radi kao inženjer za Edisonovu kompaniju
1884. odlazi u Ameriku, gde vrlo brzo dolazi do epohalnih otkrića u oblasti fizike i elektrotehnike
1885. napušta Edisona i osniva sopstvenu kompaniju "Tesla Arc&Light Co."
1943. umire u Njujorku, mnogi smatraju misteriozno

U Madridu je 1975, prema jednoj verziji, umro od posledica raka kičme, a prema drugoj, poginuo je u saobraćajnoj nesreći.
CIA I BND

Već pomenuti Erik Breman je tvrdio da su Amerikanci Skorcenija, baš kao i mnoge druge poznate esesovce, prebacili u SAD, gde su radili za njih. On tvrdi da je Skorceni umro 1999. i da je prisustvovao prosipanju pepela iz njegove urne.

Skorceni, navodno, rekao je i da je njemu i Rajnhardu Galenu, koji je posle rata učestvovao u organizovanju rada američke i nemačke službe, službi CIA i BND pomagao Teslin dugogodišnji asistent Džordž Šerf. Kako je tvrdio, Šerf je zapravo bio špijun, koga je još 1938. lično Hitler poslao u SAD, sa zadatkom da bude u blizini Tesle.

Svečanost na Menhetnu

Povodom osam decenija od smrti Nikole Tesle naredne sedmice na Menhetnu biće održana konferencija kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati i gradonačelnik Njujorka Erik Adams. Jedina Teslina preostala laboratorija na Long Ajlendu završava prikupljanje od donatora poslednjih, neophodnih, 25.000 dolara da bi se to istorijski važno mesto pretvorilo u globalni naučni centar i muzej.

Hrvati istrebili celu Teslinu familiju

Lik Nikole Tesle na novčanicama i tvrdnje da je veliki naučnik bio Hrvat pokušaj su Zagreba da sakrije činjenicu da su upravo oni istrebili čitavu Teslinu familiju. Posao su započeli u Drugom svetskom ratu, kada su pobili sve njegove rođake. Akciju su dokrajčili tokom akcije "Oluja".
Crkvu Svetog Petra i Pavla u ličkom selu Smiljan, u kojoj je Nikola Tesla kršten, ustaše su porušile u Drugom svetskom ratu. Obnovljena je osamdesetih godina prošlog veka, a 1995. potpuno je demolirana i oskrnavljena. Kako crkvene knjige svedoče, 119 članova porodice Tesla skončalo je od ruku ustaša 1941. i 1995. Većina počiva na seoskom groblju u Smiljanu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading