LAŽI PALE U VODU PO KO ZNA KOJI PUT: Vole da pucaju u vlast, makar i iz prazne puške

Autor: Republika

Vesti

27.03.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajkunski mediji plašili građane isključenjima struje, za koje su tvrdili da su "veoma izvesne"

LAŽI PALE U VODU PO KO ZNA KOJI PUT: Vole da pucaju u vlast, makar i iz prazne puške

Foto: Profimedia, Danas, Nova S

Srbija i Mađarska postigle su dogovor oko isporuke i skladištenja prirodnog gasa i za ovu godinu, a u toku su pripreme da se udvostruči kapacitet prenosa električne energije između dveju zemalja, tako da građani mogu bezbrižno da dočekaju i narednu zimu.

Dakle, već se vodi računa o narednoj grejnoj sezoni, a ovu smo pregurali bez ikakvihoscilacija iako su mediji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka sve vreme plašili narod da će biti restrikcija!

A ČINJENICE?

I dok sad sve ide po loju, a zli jezici ćute, internet je tu da nas podseti na širenje panike, kojem su šolakovci pribegavali pred početak ove grejne sezone.

List Danas je tako krajem avgusta objavio tekst "Restrikcije struje na zimu za potrošače u Srbiji VEOMA IZVESNE", uz navode da struje neće biti dovoljno, a čak i da na berzama bude viškova struje, EPS nema para da je kupi niti ima gde da je pozajmi.

- Poslovodstvo EPS bi trebalo da izađe u javnost i predoči potrošačima sa čim mogu da se suoče na zimu i šta su razlozi za to - citira Danas svog anonimnog sagovornika.

Isti tekst je odmah preuzeo još jedan Šolakov medij Nova, a u naslovu su, umesto veoma izvesne, stavili IZVESNE: "Restrikcije struje izvesne, EPS nema para niti ima gde da ih pozajmi".

Elem, zima je završena, proleće je počelo pre nekoliko dana, a svi smo se uverili da ništa od onog čime su nas plašili nije bilo tačno. Koji su im motivi bili, možemo da pretpostavimo...

NIGDE ETIKE

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da je ovaj slučaj dokaz da tajkunski mediji služe za propagandno delovanje:

- Slučaj lažne energetske krize koju su najavljivali tajkunski mediji u Srbiji potvrdio je da se priroda njihove delatnosti svodi na dezinformisanje i propagandno delovanje, a ne informisanje građana. Ovo je, takođe, još jedan dokaz da ti mediji ne poštuju profesionalne etičke standarde, već isključivo služe kao instrument u rukama svog vlasnika za postizanje njegovih ličnih interesa, po pravilu nauštrb javnog interesa. Ovaj primer treba da ostane zabeležen kao podsetnik građanima Srbije kojim medijima mogu da veruju, a kojim ne - rekao je Matić.

Deđanski: Nek narod vidi šta su pričali

Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da bi kvazianalitičari, koji su širili paniku po medijima u vlasništvu Dragana Šolaka, trebalo da se izvine:

- Državno rukovodstvo je pričalo javno šta sve nabavlja i da će biti svega, izuzev u slučaju nekih katastrofalnih situacija. Već krajem decembra znali smo da zimu bezbedno preživljavamo. S druge strane, neki kvazianalitičari, koji su nastupali u medijima u vlasništvu Šolaka, pričali su da ćemo doživeti kolaps. I sad nikom ništa, ni da se izvine, da kažu da su pogrešili... Važno je da sada podsetimo građane na to što su pričali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading