DA LI STE NEVINAŠCE, ZVEZDA ILI ŠTEDIŠA? Saznajte kom tipu ličnosti pripadate kada je reč o NOVCU

Autor: N.J.

Lifestyle

26.03.2023

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema novcu imamo dva odnosa: ličan i emotivan.

DA LI STE NEVINAŠCE, ZVEZDA ILI ŠTEDIŠA? Saznajte kom tipu ličnosti pripadate kada je reč o NOVCU

Foto: pexels.com

Ljudi često ne razumeju kakvu ulogu igra novac u njihovom životu. Bitno je da shvatimo kakav je naš odnos prema novcu, a u tome znatno mogu da pomognu arhetipovi koje je razvila Denis Dafild Tomas, mentorka i autorka. Prvenstveno, važan faktor u tom odnosu je socioekonomski status kao i sram koji se gradi oko naših finansijskih izbora: koliko trošimo na haljinu, a koliko na kredit u banci. Bitno je prepoznati odnos prema novcu i povratiti "finansijsko zdravlje".

Kakav odnos ćemo imati prema novcu zavisi od brojnih faktora. Veliki uticaj dolazi iz porodice: šta smo slušali o novcu, kako ga oni doživljavaju, da li su govorili ono čuveno "pare ne rastu na drveću". Promišljanje o ovim svesnim i podsvenim obrascima može osnažiti vaš odnos prema novcu, jer razotkriva priču koju vi pričate sebi o novcu.

Značajno može da pomogne i kada identifikujemo svoj arhetip koji prevladava u našem ponašanju. To kao posledicu ima da konačno možemo da shvatimo koja mi to uverenja i obrasce gajimo prema novcu.

Foto: pixabay.com

Stavljanje novca u kasicu

Nijedan arhetip nije samo dobar, loš ili fiksiran. Oni vam pomažu da utvrdite segmente u kojima ste snažni i segmente u kojima bi vam možda dobro došla pomoć.

8 arhetipova ličnosti - novac

1. Slobodan duh - buntovnik

Preuzimate rizik i idete do krajnjih granica, a ovo je vidljivo kod preduzetnika. Pitanje koje biste mogli sebi da postavite jeste: "Koje su moje granice u vezi sa rizikovanjem?“ Na duže staze bi pomoglo saznanje na koliko ste nesigurnosti spremni.

2. Romantik

Volite da trošite i na sebe, ali i na druge i ne štedite! Pre birate slobodu, ne volite da vas neko ograničava u pogledu novca i da imate jasno definisan budžet.

Foto: pexels.com

Žene u šopingu biraju garderobu

3. Vladar

Imate jasan plan da sagradite imperiju i ne trošite svoje vreme, a ni novac tek tako. 

4. Nevinašce

Za vas je novac nešto komplikovano, preplavljuje vas težina i složenost finansija kao koncepta života. Moguće je da o vašim finansijama računa vodi partner ili stručno lice.

5. Slavna osoba - Zvezda

Za vas je novac stvar statusa. Stvari kupujete samo da biste ušli ili ostali u nekom dobrom okruženju i da biste im oblikovali mišljenje kako vi želite.

Foto: pexels.com

Devojka fotografiše ono što joj se dopada

6. Negovatelj

Rado ćete dati drugima, volite to i želite da pokažete bitnima da vam je stalo. Posvećeni ste im i želite da i oni napreduju.

7. Štediša

Za vas je samo bitno da uštedite što više, a da zahvaljujući tome postanete finansijski stabilni. Vešto izbegavate zamke materijalizma i posedovanja kako biste se usredsredili na dugoročne ciljeve.

8. Onaj koji povezuje

Vama su najvažniji ljudi, ali i novac i to koristite za povezivanje. Iskustvo vam govori da vam netvorking zapravo može doneti novac. Bilo bi korisno da razmislite koje veze novac može da unapredi, a koje bi trebalo da odvojite od trošenja i finansija, prenosi "Sensa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading