ELEKTRIČAR UPOZORAVA! Ova grejna tela JEDU STRUJU, a mogu i da se zapale

Autor:

Vesti

05.03.2023

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grejalice na struju su verovatno jedan od najčešćih oblika grejanja prosečnih srpskih domačinstava.

ELEKTRIČAR UPOZORAVA! Ova grejna tela JEDU STRUJU, a mogu i da se zapale

Foto: Shutterstock

Električar Milan Bojičić upozorio je da kvarcne grejalice, uljani radijatori, keramičke grejalice za kupatilo, ali i sve druge vrste ovakvih grejnih tela troše ogromne količine energije, a pritom su i opasne za korišćenje.

Grejalice na struju su  verovatno jedan od najčešćih oblika grejanja prosečnih srpskih domaćinstava.

Republika

Foto: Shutterstock

grejalica

 

Oni se učestalo koriste zbog činjenici da se često radi o uređajima koji su pristupačni za budžet građana i predstavljaju praktično rešenje kada je potrebno da brzo zagrejete određenu prostoriju. Ovakav način dogrevanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, na prvom mestu loš odnos uloženog i dobijenog, a na drugom, nebezbednost za korišćenje, prenosi Mondo.

- Najopasnija grejna tela su uljani radijatori, kvarcne grejalice i kaloriferi iz razloga što su lako zapaljivi, a na sve to su veliki potrošači. Obzirom na količinu toplote koju daju imaju jako mali učinak. Najmanje su ekonomični od svih uređaja koji služe za grejanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite jeftinu grejalicu od 10.000 dinara, davaćete mesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju - upozorava električar Milan Bojičić.

Uređaji poput ovakvih, ne samo da su veliki potrošači, već nemaju ni visok stepen zaštite što potencijalno može da dovede do opasnosti čak i po život.

 - To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi delovi su lako topivi i zapaljivi, mogu da se zapale sve i da vodite računa, odnosno na njima ne ostavljate nikakvu odeću -  dodaje električar.

Smatra se da je bolje rešenje inverter klima sa kojom ćete izbeći visoke troškove imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.

- Grejanje je kompletan sistem koji treba isplanirati pre grejne sezone, a najgore rešenje je kupovina grejalice, posebno ako ne raspolažete velikim budžetom. Ta vrsta grejnog tela će vas orobiti, radićete čitave zime samo kako biste platili račune za struju-  navodi Bojičić.

Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rešenje i mogu biti stalno upaljene ili se paliti po potrebi, sve u zavisnosti od spoljašnje temperature i od toga kolika temperatura želite da vam bude u kući ili stanu.

Kada je reč o kupatilskim grejalicama koje su sve prodavanije, stručnjak ističe da su grejalice u kupatilu “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0, 8 kilovata po satu.

- Više se isplati radijator koji radi na struju, bezbedniji je, manji je potrošač, a može da vam posluži i za sušenje veša - savetuje iskusni električar koji napominje da nijedan tip grejalice nipošto ne sme da se uključuje u produžni kabl.

- Produžni kabl je pomoćno sredstvo i možete da ga koristite samo ukoliko u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grejalica ne sme u produžni kabl, čak ni pegla - zaključuje Bojičić.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading