DRŽAVA OD OKTOBRA DAJE PODSTICAJ POTROŠAČIMA: Evo kolike su nagrade ukoliko budete štedeli struju

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

11.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sve koji potroše manje u odnosu na isti mesec prošle godine sleduje dodatni popust na računu.

DRŽAVA OD OKTOBRA DAJE PODSTICAJ POTROŠAČIMA: Evo kolike su nagrade ukoliko budete štedeli struju

Foto: Shutterstock

Dok druge zemlje kažnjavaju svoje građane ukoliko ne štede struju, Srbija primenjuje drugu taktiku i nagrađuje one koji smanje potrošnju električne energije. Tako je Italija uvela novčane kazne od čak 3.000 evra za one koji se ne pridržavaju propisanih mera štednje, a Švajcarska je, osim novčane, uvela i mogućnost dobijanja zatvorske kazne do tri godine.

S druge strane, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, država će do oktobra izaći s predlogom štednje električne energije koji će građane podstaći da i sami požele da racionalnije koriste struju. Ukratko, potrošnja će se porediti s istim mesecom prethodne godine, pa će oni koji uštede od pet do 30 odsto manje kilovata dobiti umanjen račun ne samo po tom osnovu već i dodatan popust od 10 do 30 odsto.

Tako, na primer, oni koji su u oktobru 2021. potrošili recimo 300 kilovata (3.700 dinara račun) na dodatni podsticaj mogu da računaju pod uslovom da potroše najmanje 15 kilovata manje. Kako je cena kilovat-časa od 1. septembra nešto malo više od osam dinara, po tom osnovu uštedećete oko 120 dinara. S dodatnih deset odsto, koje vas časti država, uštedećete još oko 350, pa bi ukupna ušteda bila 470 dinara. Što bude veća ušteda veća će biti i nagrada (pogledajte okvir).

Predsednik Vučić je, obrazlažući planove države, naveo da će građani na ovaj način ne samo uštedeti već i zaraditi.

- Naš predlog će biti da svi koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju dodatni popust od 10 odsto na iznos računa, a ja ću tražiti da bude 15 odsto, ne znam da li će to Vlada prihvatiti. Oni koji smanje potrošnju od 20 do 30 odsto mi ćemo im, kao država, dati još 20 odsto dodatnog popusta, što će kumulativno biti čak 43 odsto manje. Ko smanji potrošnju više od 30 odsto, dobiće popust od 30 odsto na inače toliko umanjenu cenu na potrošnju i mrežarinu. Time će EPS formalno da izgubi novac, ali ćemo mi, kao država, to da nadoknadimo zbog uvoza - kazao je predsednik.

Manja potrošnja Dodatno umanjenje računa
5-20% 10% (možda bude i 15%)
20-30% 20%
30% i više 30%

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Poenta

12.09.2022 07:13

To znaci da ce stedeti samo siromasni jer bogatima novac nije problem. Zato su bolje kazne - za sve!

Aleksandar

12.09.2022 16:20

To je dobro, nagraditi one koji troše manje struje, - ali kao i mnogo toga gde je podbačeno i ovde je kod tog predloga : svi znamo da ima mnogo bahatih Srba koji nepotrebno godinama troše mnogo struje (šta ih briga kada je jeftino), i sada će oni lako smanjiti 30 % potrošnju i trošiti bez problema onoliko koliko im stvarno treba, i još će biti nagradjeni, a oni potrošači koji su inače malo trošili, tako vaspitani gradjani (ili nisu imali novca), - sada neće dobiti ništa, jer šta oni da smanjuju kada su i do sada trošili na minimumu, - te predlažem za sva domaćinstva, koja troše mesečno ispod 150 kW, - da na to dobiju linearno 20 % popusta na utrošene kilovate KAO NAGRADU ZA RACIONALNU VIŠEGODIŠNJU POTROŠNJU.