DANA PRED PATRIJARHOM PAVLOM ISKASAPILA DOKTORA: Drugi deo ispovesti bliskog saradnika lidera SPO

Autor:

Vesti

09.09.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Manastiru Lelić flašom je razbila glavu lekaru Radovana Karadžića, krv je lila na sve strane.

DANA PRED PATRIJARHOM PAVLOM ISKASAPILA DOKTORA: Drugi deo ispovesti bliskog saradnika lidera SPO

Foto: ST/N. MANDIĆ

Giška i Beli poginuli su kao članovi SPO. Ipak, naša jedina krivica je bila što nismo u Leliću u maju 1991. napustili SPO, kad je Dana Drašković napravila težak incident u Manastiru Lelić.

Nastavak ekskluzivne ispovesti za Republiku, Jovan Joca Otašević, dugogodišnji blizak saradnik lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, počinje upravo haosom koji je Vukova supruga napravila pred patrijarhom Pavlom. Pre nego što mu damo reč da to do detalja opiše, podsetimo da smo juče objavili prvi deo Otaševićeve ispovesti, u kom je direktno i otvoreno optužio Draškovića da je radio za DB, te da je Đorđa Božovića Gišku, Branislava Matića Belog i njega samo iskoristio.

TASO, ŠTA JE OVO

Republika

Foto: Privatna arhiva/Srpski telegraf

Jovan Otašević i Giška

Kako kaže Otašević, pomenuti incident dogodio se u Manastiru Lelić, kada su posmrtni ostaci vladike Nikolaja Velimirovića vraćeni u zemlju.

- U Lelić je došlo mnogo ljudi. Unutra patrijarh Pavle, vladika Amfilohije, Atanasije, Matija Bećković, Vuk Drašković... I dolazi Radovan Karadžić, a pre toga je bilo neko prepucavanje između njega i Vuka, i kaže: "Pomaže bog, brate Vuče." Vuk mu odgovara: "Bog ti pomogao", ustaje, ljube se, kad Dana: "Šta se ljubiš s tim izdajnikom, s tim hohštaplerom?" Karadžićev doktor, da bi ga zaštitio, kaže: "Nije on izdajnik, tvoj muž je." I u tom momentu flaša kisele vode radenska je pukla čoveku posred glave, usred vladičanskog hrama. To su bile velike krvave mrlje, sve po pločicama - navodi naš sagovornik i nastavlja:

Republika

Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Patrijarh Pavle

- Patrijarh Pavle se jadan diže, vladike odmah mantijama da zaklone, da se ne vidi... Pita patrijarh: "Taso, šta je to bilo", a Atanasije odgovara: "Ništa, Vaša svetosti, ništa..." Iznose čoveka, krv mu lije, svi u šoku, a Dana dobacuje: "Ma je*aću ti majku, tek ćeš ti da vidiš."

Po ulasku u SPO, priča dalje Otašević, Giška je tražio da njih dvojica i Beli odu u crkvu da se zakunu da bude proklet onaj ko uzme bilo koju funkciju i to su ispoštovali. Priča i kako je onaj čuveni 9. mart 1991. Draškovića vratio u politički život. Tada su, međutim, ljudi iz njegovog okruženja potpisali sebi smrtnu presudu.

DUGO SE KRILI

Republika

Foto: Tanjug/M. Karovic, ST/N. Mandić

Vojislav Šešelj i Vuk Drašković

- Za nama je poternica bila tri i po meseca, krili smo se, zamislite sad, Drašković priča da nas je poslao DB. Pokušali su nekoliko puta na Gišku atentat, preko puta kuće mu ugradili kamere, ali mi idemo, zaluđeni. Vuk i Dana počinju da nude Giški da prebije Vojislava Šešelja, Branu Crnčevića, što Giška nikad nije hteo da uradi. Dana mu je tad rekla: "Kakav si ti kriminalac kad ne možeš da prebiješ Šešelja?" Giška joj je na to odgovorio da je on došao da pomogne srpskom narodu, a ne za to što oni traže od njega. Zna to Šešelj. Pa onda je bilo, kaže Vuk: "Idem ja u Budvu, vi prebijte..." i da spisak na kom su Budimir Košutić, Brana Crnčević, Žika Minović, Radoman Božović... Njih 11 na spisku. Giška se i na to samo nasmejao - priča Otašević.

Kad su ubili Belog metak je prošao na pet centimetara od moje ćerkice

Otašević apostrofira i 4. avgust 1991, kad oni idu, kaže, da dižu treći srpski ustanak protiv Miloševića u Takovu, a "ovi čekaju da nas ubiju":

- U povratku se desi da svratimo do moje supruge, koja je s decom bila na rođendanu u Gornjem Milanovcu, kod svog brata, i da joj damo naša mesta u automobilu, a da se mi vratimo drugim. Uđu ona i deca i u tim kolima ubiju Belog. Oni su čekali nas trojicu da ubiju, to je bilo rešetanje, mojoj ćerkici je prošao metak pet centimetara pored nogice, supruga, sada pokojna, bacila se preko ove druge. Haos. Giška je video da je to bilo nama namenjeno, da smo gotovi i onda je panično, kao davljenik što se hvata za slamku, gledao da ode na front da ga ne ubiju na ulici. I otišao je i tamo su ga ubili.

Podelili 865 stanova, dobijali ih i konobari

Jovan Otašević tvrdi da su Draškovići, kad su držali vlast u Beogradu, delili stanove šakom i kapom. Kaže, 865 je takvih stanova.

- Dobijali su ih i konobari, čijom je uslugom supruga lidera SPO bila zadovoljna. Zamislite koliko je to nemoralno. I sad Drašković sebe veliča, kao Giška njemu rekao da je dobio instrukcije da ga ubije... Zamislite. On je taj koji je sarađivao s Udbom, ja sad to vidim. Milošević ima njega 1999, bio je član vlade, koji je interes Slobin da ubije opozicionara kog ima uz sebe. Cela opozicija gura jednog kandidata za izbore, da maknu Miloševića, Vuk reši da ide sam. Rade Marković je na suđenju rekao: "Mi smo imali izričit zadatak da čuvamo Draškovića da mu se ništa ne desi", skoče na njega, počnu da galame u sudnici. U SPO je napravljen DOS i onda mu Sloba pošalje ekipu i kaže: "Je l' ti znaš da je tvoja žena ukrala 860 stanova, hoćeš da ideš u zatvor?" I tako Drašković ode sam na izbore.

Gospođo, muškarac je kod mene gazda u kući

Zanimljivu scenu koja se dogodila 9. marta 1991. opisuje Otašević:

- Razularena masa hoće da upadne u Skupštinu, Danica Drašković traži da se upadne, kaže da će tražiti pomoć Amerike da se zauzme Skupština. Giška vidi s jedne strane razjarena masa, ovamo poslanici SPS uplašeni, on stane na vrata i kaže: "Niko da nije ušao, da neko ubije Srbina, da nam se smeju u Hrvatskoj." Danica je tad počela da ga vređa, da viče, a Giška joj kaže: "Gospođo, kod mene je muškarac gazda u kući, a vi nemojte da se mešate." Onda je ušao i smirio atmosferu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading