NIZAK VODOSTAJ OTKRIO OLUPINE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Na dnu Dunava kod Prahova pronađeno oko 150 plovila nemačke ratne flote (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.08.2022

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U perodu od 1945 do 1948. godine ekipe ruskih i naših inženjera su radile na izvlačenju ovih brodova.

NIZAK VODOSTAJ OTKRIO OLUPINE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Na dnu Dunava kod Prahova pronađeno oko 150 plovila nemačke ratne flote (VIDEO)

Foto: TANJUG/ZORAN MILIC

Na dnu Dunava na 862. kilometru njegovog plovnog puta, kod Prahova, leži oko 150 plovila nemačke ratne flote, potopljene 1944, od kojih je oko 20 brodova, a ostalo su transportne skele, barže, šlepovi i torpedni čamci, rekao je danas za Tanjug hroničar Velimir Trailović, autor knjige "Prahovo od Rimskog doba do danas".

Zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava iz dubina su "izvirile" olupine nemačkih brodova sa kraja Drugog svetskog rata, a Trailović je podsetio da su nacisti na putu do Prahova potopili 1944. godine svoju rečnu flotu prilikom povlačenja iz Crnog mora.

- To sam pronašao u literaturi u arhivi nemačkog Rečnog brodarstva. Inače u vojnom arhivu nemačkom oni kao da nisu ni zabeležili ovaj događaj - kazao je Trailović.

Kazao je i da su posle rata u perodu od 1945 do 1948. godine ekipe ruskih i naših inženjera radile na izvlačenju ovih brodova, jer brodovi nisu mogli da prolaze u tom delu plovnog puta i dodao da je tom prilikom izvučeno pet brodova.

Republika

Foto: TANJUG/ZORAN MILIC

Olupina u Dunavu

Olupine brodova koje se sada vide zbog niskog vodostaja privukle su brojne televizijske ekipe i turiste o čemu svedoči ribolovac Igor Škundrić, kojeg novinari najčešće angažujemo za prevoz do olupina.

- Dolaze pošto se najavljuje da će brodove da izvade, pa im je verovatno ovo poslednja prilika - kazao je ribolovac.

Prema najavama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrure u toku je međunarodni tender za vađenje brodova iz Dunava i izvođač radova bi trebalo da bude poznat u oktobru.

Vrednost projekta je 32 miliona evra od kojih je 50 odsto učešće Evropska unija, a ostalo je preko granta EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading