BAHATI KNEZ PETROL POTROVAO RIBU! Crno na belo: Uhvaćen kako zagađuje prirodno dobro "Mika Alas"!

Autor: T. B. - E. S. T.

Vesti

19.08.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni u ribnjaku krišom snimili cisterne kako skupljaju i izlivaju fekalije.

BAHATI KNEZ PETROL POTROVAO RIBU! Crno na belo: Uhvaćen kako  zagađuje prirodno dobro "Mika Alas"!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vlasnik "Knez Petrola" Srđan Knežević

Bahaćenju Srđana Kneževića, vlasnika "Knez petrola", nema kraja. Pored mnogobrojnih malverzacija, o kojima je naš list u više navrata pisao, na red je došlo i zagađivanje životne sredine. I to velikih razmera, u prirodnom dobru "Mika Alas" nadomak Beograda.

Zbog zagađenja, za koje je glavni krivac "Knez petrol", prošle godine uginula je gotovo sva riba u malom jezeru, a kvalitet vode ni ove godine nije ništa bolji.

ZAŠTIĆENE VRSTE

Zaposleni u ribnjaku "Mika Alas" kažu za Srpski telegraf da se suočavaju s velikim problemom i da sve fekalije, kao i kompletna kanalizacija s privatnog poseda, koje je u vlasništvu Srđana Kneževića, a na kom se nalazi 14 firmi i jedna benzinska stanica, odlazi putem kanala u njihovo jezero. To je direktno doprinelo uništenju biljnog i životinjskog sveta na ovoj lokaciji.

- Područje kojim upravljamo je 2016. proglašeno za prirodno dobro. S obzirom na to da smo mi šaranski ribnjak, veoma nam je važno da voda koju ubacujemo bude što boljeg kvaliteta. Prvo, jer se odatle vadi riba koja odlazi na tržište i konzumiraju je potrošači, a drugo, jer se oko ribnjaka nalaze mnoge zaštićene vrste biljnog i životinjskog sveta. Trenutno, ubedljivo najveći zagađivač je "Knez petrol", koji se nalazi u neposrednoj blizini - kaže jedan od zaposlenih (svi podaci poznati redakciji).

U razgovoru za Republiku on je do detalja opisao na koji način "Knez petrol" zagađuje životnu sredinu, a sve je, naglašava, prijavljeno i nadležnoj inspekciji.

- Oni imaju parcelu na kojoj se nalazi njihova pumpa, ali i još 14 firmi koje su kod njih pod zakupom. Kako tvrde, imaju separator, ali to nije tačno. Oni imaju najobičniji šaht, koji, za razliku od separatora, ne omogućava odvajanje otpada. Iz šahta u kom se skuplja sva kanalizacija, putem cevi, voda odlazi u kanal Sebeš direktno, bez ikakve prerade, a potom do nas. Više puta je "Knez petrol" uhvaćen kako pomoću cisterni prazni šahtove koje su na njihovoj parceli. Zapravo, prazne septičke jame svih firmi i direktno sve fekalije ispuštaju u kanal. Pošto su nam toliko blizu, mi, i ne znajući, kada upuštamo vodu u ribnjak, u stvari ubacujemo zagađenu vodu - objasnio je naš sagovornik.

SLUČAJNO SAZNALI

Ističe da su ih otkrili sasvim slučajno:

- Otkrili smo ih prošle godine, kada je u malom jezeru, koje je namenjeno za sportski ribolov, uginula gotovo sva riba. Takođe smo i ove godine, po parametrima vode, videli da imamo velikog zagađivača, te smo uspeli da slikamo i snimimo sve što oni rade.

Na pitanja poslata "Knez petrolu" nismo dobili odgovor.

Paze da ne bude mnogo ljudi

Sagovornik Republike ističe da su sve prijavili nadlažnima, te da se nadaju da će neko zaustaviti bahaćenje.

- Ceo slučaj je prijavljen nadležnim organima, tačnije nadležnoj inspekciji koja je za zaštitu životne sredine. Predali smo im i slike i snimke i sada se čeka njihova reakcija. Nismo podnosili tužbu jer se nadamo da će nadležni organi reagovati. Vodoprivredna inspekcija je već bila kod njih, kao i inspekcija za zaštitu životne sredine. Ima tu još zagađivača, ali je "Knez petrol" ubedljivo najveći. Posebno je bitno da kažem da oni svu tu kanalizaciju i otpad ispuštaju u vreme kada ovde nema mnogo ljudi. Otežavajuća okolnost je i to što sve rade na svojoj parceli, te je, samim tim, teško to uočiti - ističe sagovornik našeg portala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hercegov grad

19.08.2022 19:06

Tog kriminalca je vec krajnje vreme da se stavi iza brave,nezavisno ko ga u prosloj i ovoj vlasti stiti i deli sa njim dil.