OVO NIJE SMELO DA SE DESI: Osuđeni švercer partner Pošte

Autor:

Vesti

14.08.2022

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javno preduzeće potpisalo ugovor sa "Knez petrolom", čiji je vlasnik osuđen na 20 meseci zatvora kao deo naftne mafije.

OVO NIJE SMELO DA SE DESI: Osuđeni švercer partner Pošte

Foto: ST/Vlada LUKIĆ/Tanjug/R. Prelić

Javno preduzeće "Pošta Srbije" potpisalo je 15. jula ugovor o poslovnoj saradnji sa kompanijom "Knez petrol".

Ništa sporno da vlasnik te firme nije osuđivani švercer Srđan Knežević, osuđen pred nadležnim organima.

Kao deo naftne mafije, robijao je gotovo godinu dana.

Ugovor su potpisali v. d. direktora "Pošte" Zoran Đorđević i Zlatko Aničić, generalni direktor "Knez petrola", a odnosi se na širenje poštanske mreže putem ugovorenih pošta u okviru sistema benzinskih stanica "Knez petrola".

OTVARANJE ŠALTERA

Kako Srpski telegraf saznaje od svojih izvora u "Pošti", krivicu što je javno preduzeće potpisalo ugovor sa firmom krajnje sumnjive reputacije ne snosi, međutim, direktor Đorđević jer su ga praktično obmanuli pojedini saradnici.

- On uopšte nije znao da se razgovara sa "Knez petrolom", to je saznao praktično pred samo potpisivanje ugovora. Doveden je pred svršen čin, za šta su krivi neki njegovi saradnici - kaže za naš list izvor iz "Pošti Srbije" i dodaje:

- Najavljen je na nekom od sastanaka taj projekat širenja posla preko benzinskih stanica, ali niko nije mogao ni da nasluti da će se ugovor dati Kneževiću i njegovom "Knez petrolu". Pa čovek je bio u zatvoru, pokušao da profitira na ratu u Ukrajini...

Republika

Foto: Republika

 

Ovaj posao podrazumeva otvaranje poštanskih šaltera, koji već pružaju usluge u trgovinskim lancima, na benzinskim stanicama. Ideja, dakle, jeste dobra, ali je ljudima u JP koji su odlučivali o ovom poslu morala da bude vodilja i biografija vlasnika firme.

Ovako, novac poreskih obveznika završiće u džepovima čoveka koji je označen kao deo naftne mafije, koji je robijao, i u gomili drugih situacija kršio propise, a o čemu je naš list svaki put izveštavao.

Poslednji u nizu ovakvih slučajeva dogodio se nedavno, kada je došlo do havarije na benzinskoj pumpi "Knez petrola" u čačanskom naselju Trbušani - cureo je gas prilikom istakanja iz cisterne "Knez gasa" u podzemne rezervoare, što je moglo da izazove katastrofu velikih razmera.

Prema svemu sudeći, izgleda da je posredi bio neispravan ventil. Da je firma "Knez gas" radila redovne kontrole ili servise, ovo se ne bi dogodilo.

BEZ ODGOVORA

Srđan Knežević, vlasnik "Knez petrola", obogatio se švercom nafte, koju je skidao sa brodova na Dunavu, hapšen je kao član naftne mafije i u pritvoru je bio od 29. maja 2007. do 17. aprila 2008. Pravosnažnom odlukom suda 2016. osuđen je na 20 meseci zatvora.
Na pitanja koja je Srpski telegraf poslao "Pošti Srbije" odgovore nismo dobili.

Izazvao paniku među potrošačima

"Knez petrol" je, kada je počeo rat u Ukrajini, koristeći strah od nestašice goriva, a suprotno zakonu, ograničio točenje goriva na svojim pumpama na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Zbog dopisa s takvim nalogom, koji je procurio u javnost, nastala je panika među potrošačima.

Pored toga, ova firma je početkom godine našim toplanama pokušala da proda 20 vagona mazuta, čiji je kvalitet ispod propisanih normi, što je moglo da izazove havariju s nesagledivim posledicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading