ZEMUNSKA PIJACA POMERENA - ČIM PROĐU RADOVI, SVE SE VRAĆA NA STARO: Sve funkcioniše uprkos obimnom projektu zamene kanalizacione mreže

Autor:

Vesti

26.03.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privremeno je uklonjeno 300 komada pijačnog mobilijara, kao i tezge i rashladne vitrine.

ZEMUNSKA PIJACA POMERENA - ČIM PROĐU RADOVI, SVE SE VRAĆA NA STARO: Sve funkcioniše uprkos obimnom projektu zamene kanalizacione mreže

Foto: ST/V. Lukić

Sve je spremno za početak radova na zameni kanalizacione mreže na potezu Zemunske pijace.

Tezge su pomerene dvadesetak metara naviše, na Veliki trg, da bi trgovci i dalje mogli neometano da rade i izlažu svoju robu, a građani da kupuju kod svog omiljenog pijačara.

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Grad Beograd počeo je obiman projekat zamene dotrajalih kanalizacionih cevi, odvoda za kišu i fekalne kanalizacije u starom jezgru Zemuna, u dužini od 6,6 kilometara, u oko 30 ulica. Kako u staro jezgro spada i pijaca, JKP "Beogradske pijace" izmestilo je deo pijace na prostor Velikog trga, gde se, inače, nalazi mala mobilna pijaca.

Sve da bi radovi mogli da se izvode. Privremeno je uklonjeno 300 komada pijačnog mobilijara, kao i tezge i rashladne vitrine. Izmeštanjem, JKP "Beogradske pijace" pokazalo je odgovornost prema zakupcima i građanima.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Kada su tezge izmeštene, počele su da kruže glasine da se tržnica izmešta da bi se na tom mestu napravio parking. Iz JKP "Beogradske pijace" poručuju da o tome nema govora.

- Ova pijaca je važan snabdevač stanovnika koji žive u ovom delu grada. Važno je da smo omogućili da se neometano izvode radovi, a s druge strane, da naši zakupci mogu da prodaju svoje proizvode, to je za njih izvor prihoda. O tome da će deo pijace biti izmešten blagovremeno smo obavestili javnost tako što smo 31. januara na sajtu preduzeća istakli informaciju o tome, kao i putem medija. Parking-mesta koja su na pijačnom platou obeležena žutom bojom su privremena i služe da bi naši zakupci lakše mogli da transportuju robu. Sve će nakon izvođenja radova biti vraćeno u prvobitno stanje - objašnjava Jelena Nikolić iz preduzeća "Beogradske pijace".

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Našla se u emisiji "BBC travel"

Zemunska pijaca spada u jednu od najvećih pijaca u Beogradu, a građani kažu i da je pijaca s najvećim šarmom. Postoje zapisi da su krajem 17. veka seljaci mušterijama u Zemunu donosili robu na noge, u stanove i kuće jer gospoda tada nije odlazila na pijacu, gde se snabdevala zemunska sirotinja.

Na tom mestu je nekada, sve do 1960, postojala i žitna pijaca, popločana turskom kaldrmom. Tu su trgovci i proizvođači u zapregama dopremali žito. Zemunska pijaca, inače, 2016. našla se u britanskoj emisiji "BBC travel".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading