MI SMO PRVA VLADA KOJA JE UZELA KREDIT ZA KREATIVNE INOVACIJE: Premijerka prisustvovala početku radova na zgradi Ložionice (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.02.2023

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su počeli radovi na rekonstrukciji zgrade Ložionice.

MI SMO PRVA VLADA KOJA JE UZELA KREDIT ZA KREATIVNE INOVACIJE: Premijerka prisustvovala početku radova na zgradi Ložionice (VIDEO)

Foto: Republika.rs

Na mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, obeležava se početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice, koja će postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Zgrada ima 4800 kvadrata i zadrzaće originalni oblik.

"Budućnost je u stvaralaštu, ljudskom umu i kreativnosti. Sve što smo radili u prethodnom periodu radili smo da bi napravili sistem i atmosferu da bi se Srbija razvijala. Naša budućnost leži na staralaštvu. Otvotili smo 4 naučno-tehnološka parka i tek ćemo da otvaramo još naučno- tehnoloških parkova. Sledeće godine ćemo izgraditi inovativni centar u Kragujevcu. Obnovili smo brojne muzeje i pozorišta. Ložionica je dragulj u kruni. Mi smo prva Vlada u istoriji Srbiji koja je uzela kredit za kreativne inovacije. Srbija je preopoznata kao lider kreativnih inovacija", rekla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Ovako će izgledati rekonstruisana zgrada Ložionice:

 

"Ložionica će postati centar kakav do sada nismo imali. Naš glavni grad će dobiti novo obležje koje će privlačiti i turiste. Kompletan kompleks će se prostirati na 23.000 kvadratnih metara. U Ložionici će se naći mnogo ideja za kreativce, a tu će biti i prvi inkubator za novije industrije. Stvorili smo jaku Srbiju koja je lider na našim prostorima u oblasti nauke, kreativnosti, inovacija...", obratio se javnosti ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

"Beograd ponovo dobija nešto drugačije. Ova zgrada će postati zaštitni simol Beograda, a možda i Srbije. Ovaj projekat čuva prošlost da bi se kreirala budućnost. Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da kažem naučnicima i umetnicima da ćemo imati jedan ovakav prostor za nauku i umetnost", rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra.

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

"Mesto nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice, koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, postaće centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista", istakla je Ana Ilić, viša savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam.

Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma "Srbija stvara", dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio "AKVS arhitektura".

"Kompleks čine sama Ložionica, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom i podzemna garaža", kaže ona.

Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana, a na 4.800 kvadrata imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, Black Box, koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja. Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca - radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore.

Budući da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000 kvadrata. U aneks zgradi nalaziće se prostor uprave Ložionice, Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Rrepublike Srbije i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, odnosno malim inovativnim preduzećima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading