AMBULANTE PUNE, PACIJENATI SE ŽALE NA OVE SIMPTOME: Struka otkriva šta je uzrok i ko da se pazi

Autor: Republika

Vesti

23.03.2023

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prolećni umor se odnosi na stanje zamora, smanjene energije ili depresije, a povišene temperature koje donose prvi dani proleća utiču i na srce.

AMBULANTE PUNE, PACIJENATI SE ŽALE NA OVE SIMPTOME: Struka otkriva šta je uzrok i ko da se pazi

Foto: Shutterstock

Prolećne temperature umnogome utiču na naše zdravlje, a naročito na srce. Kako da ga čuvamo u narednom periodu, otkrila je direktorka Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“, docent doktorka Marija Zdravković, ističući da su ambulante i hitne službe prepune pacijenata.

- Uglavnom se žale na pojačan zamor, nedostatak snage, brzo umaranje u fizičkim poslovima, vrlo često i na neku nelagodnost u grudima koju ne opisuju kao bol, već neprijatnost, iliti aritmije zbog kojih često dolaze, a često bivaju i hospitalizovani - istakla je doktorka Zdravković, kako prenosi RTS.

Foto: RINA

 

U poslednjih desetak dana, dodaje doktorka, od kada su česte promene vremenskih prilika, vidno je povećan i broj pacijenata sa infarktom, ali očigledno da je vreme samo okidač za neke probleme na srcu koje nosimo, a koji se ispoljavaju u ovim situacijama kada imamo jako tople dane, a hladna jutra i večeri.

Najviše problema imaju hronični bolesnici, pre svega hipertoničari, koji najburnije reaguju na ove oscilacije, tako da kada naglo zahladi, ambulante su prepune.

- Tu su i pacijenti koji imaju aterosklerozu, zakrečenje krvnih sudova. Sve više je mlađih ljudi sa uznapredovanim promenama na krvnim sudovima i ta granica koja je nekada važila da se ti problemi javljaju oko 65. godine, ona se nažalost pomera na 50. godinu - napomenula je dr Zdravković.

Zdrav stil života je preporuka svih lekara, ali doktorka je upozorila da nikako ne menjamo terapiju ukoliko već imamo prepisanu, kao i da ako osećamo tegobe, da se javimo lekaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading