KOSTI MI SE RASPADAJU, LAGANO UMIREM! Oglasio se bivši neprijatelj Vladimira Putina iz bolnice: Izgleda kao zatvorenih iz koncentracionog logora!

Autor:

Svet

14.03.2023

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud je odbacio mogućnost da je Sakašvili otrovan u zatvoru.

KOSTI MI SE RASPADAJU, LAGANO UMIREM! Oglasio se bivši neprijatelj Vladimira Putina iz bolnice: Izgleda kao zatvorenih iz koncentracionog logora!

Foto: Printscreen/Twitter

Nekadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili rekao je  da se „približava smrti“ u bolnici u koju je prebačen iz zatvora, preneo je Skaj njuz. Nezavisni ekspert svedočio je na sudu prošlog meseca da je Sakašvili bio otrovan dok je bio u zatvoru, ali su gruzijske vlasti odbacile tu mogućnost i odbile da mu dozvole da bude prebačen u Evropu na lečenje.

Skaj njuzu je odbijen pristup bolnici, ali su mogli da postave pitanja Sakašviliju preko svog advokata i dobije rukom pisane odgovore. Upitan koliko je blizu smrti, Sakašvili je odgovorio:

- U početku sam imao 120 kilograma, sada imam 64. Ako imam manje od 60, lekari predviđaju višestruko otkazivanje organa. Stalno sam u krevetu, kosti mi se raspadaju i to izaziva strašne bolove - rekao je bivši gruzijski predsednik o svom trenutnom zdravstvenom stanju. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mihail Sakašvili

Izgleda kao da je u logoru!

Advokat Salve Kačapuridzea tvrdi da je stanje njegovog klijenta svakim danom sve gore.

- To je užasna scena. Izgleda kao zatvorenik u koncentracionom logoru u nacističkoj Nemačkoj - rekao je advokat. Sakašvili je poslao poruku hiljadama demonstranata koji su bili na ulicama protestujući zbog predloženih novih zakona, koji su kritikovani kao proruski.

- Ostanite veoma oprezni, budite spremni na kratkoročnu mobilizaciju zbog osvetničkog raspoloženja oligarhskog režima - napisao je on. Gruzijska vlada je naknadno povukla zakon. Zapad trenutno gleda šta se dešava sa bivšim gruzijskim predsednikom da bi procenio da li je Gruzija lojalna Rusiji ili Evropi.

Francuski predsednik Emanuel Makron govorio je prošle nedelje o sudbini bivšeg gruzijskog predsednika. "Bivši politički lideri u Gruziji koji su u pritvoru i lošeg zdravlja treba da budu pušteni ili da se proveri njihova zdravstvena situacija“, rekao je Makron.

Sakašvili polako umire

Rezolucija Evropskog parlamenta iz februara poziva na njegovo oslobađanje i pomilovanje i upozorava Gruziju da će se to pitanje smatrati "lakmus testom" za njenu privrženost evropskim vrednostima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je pozvao na oslobađanje bivšeg gruzijskog lidera.

- Trenutno ukrajinski državljanin, bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili polako umire. Ukrajina je ponudila rešenja. Pozivam svet da spase Sakašvilijev život i spreči njegovo pogubljenje - rekao je Zelenski.

Sakašvili je upamćen kao dinamičan mladi političar koji je vodio svoju zemlju kroz takozvanu „revoluciju ruža“ 2003. godine, kada su se Gruzijci digli i oslobodili ruske dominacije.

Gruzijske vlasti: Mora da odsluži kaznu!

Postao je heroj na Zapadu zbog otpora agresiji Moskve, koja je slala tenkove u Gruziju. Međutim, kasnije je optužen za zloupotrebu položaja, a njegova administracija je bila u senci optužbi da je planirao da izvrši atentat na protivnike u pritvoru. Vladajuća partija Gruzijski san insistira da Sakašvili mora da odsluži kaznu i da dobije adekvatnu negu.

Vlasti dodaju da su njegovi zdravstveni problemi posledica odbijanja da jede dovoljno hrane. „Nadamo se da se (njegova smrt) neće dogoditi i da će njegove potrebe biti adekvatno rešene“, rekao je Maka Bočorišvili, predstavnik Gruzijskog sna.

I Rusija i Ukrajina nude medicinsku pomoć

- Verujemo da vlada čini sve na šta Sakašvili, kao zatvorenik u Gruziji, ima apsolutna prava. Šta god je potrebno, to je urađeno - rekla je ona tokom intervjua u Tbilisiju. Međutim, Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč kažu da mu gruzijska vlada uskraćuje „adekvatnu medicinsku negu“, dovodeći ga u ozbiljnu opasnost.

Komisija medicinskih stručnjaka koju je imenovao gruzijski javni ombudsman potvrdila je da je Sakašvilijevo stanje ozbiljno i da zahteva hitnu promenu njegovog neefikasnog lečenja. Poljska i Ukrajina ponudile su dobrodošlicu Sakašviliju radi medicinske nege, ali gruzijska vlada sumnja da je bolestan koliko tvrdi i kaže da bi njegovo oslobađanje moglo da destabilizuje zemlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading