RUSKA BLOGERKA KOJA JE UHAPŠENA U ALBANIJI POD OPTUŽBOM ZA ŠPIJUNAŽU TRAŽI AZIL: Plaši se progona u Moskvi zbog kritike invazije na Ukrajinu!

Autor:

Svet

14.03.2023

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Traži azil, jer je otvoreno kritikovala režim Vladimira Putina.

RUSKA BLOGERKA KOJA JE UHAPŠENA U ALBANIJI POD OPTUŽBOM ZA ŠPIJUNAŽU TRAŽI AZIL: Plaši se progona u Moskvi zbog kritike invazije na Ukrajinu!

Foto: Printscreen/Instagram

Ruska blogerka Svetlana Timofejeva (34), koja je uhapšena prošlog avgusta u Albaniji pod optužbom za špijunažu, podnela je zahtev za azil u pokušaju da izbegne ekstradiciju, jer se plaši progona u Moskvi, rekao je danas njen advokat Isuf Šehu.

Timofejeva je uhapšena zajedno sa još jednim Rusom i Ukrajincem pod optužbom da su ušli u prvu komunističku vojnu fabriku "Gramš", oko 80 kilometara od albanske prestonice Tirane, preneo je Rojters.

Timofejeva je rekla da je fabrika napuštena i da nije bilo nijednog znaka koji ukazuje da je to vojni objekat, kao i da su ljudi i životinje slobodno ulazili i izlazili. Ona je navela da je jedini razlog što je posetila to područje bila njena želja da snimi napuštene zgrade iz doba hladnog rata.

Advokat je rekao da je ruski državni tužilac na crnoj listi zapadnih zemalja, uključujući Albaniju, kao i da Timofejeva traži azil jer je otvoreno kritikovala predsednika Rusije Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

Tužilaštvo u Albaniji nema činjenice koje bi inkriminisale Timofejevu po optužbi za špijunažu, jer je samo fotografisala stare i uništene zgrade, rekao je Šehu. Očekuje se da će sud u petak odlučiti da li će izručiti Timofejevu ili ne, preneo je Rojters.

Albansko ministarstvo pravde odobrilo je u februaru zahtev iz Moskve za izručenje Timofejeve gde se ona suočava sa sličnim optužbama. Kada je Albanija bila pod komunističkom vlašću, fabrika "Gramš" proizvodila je puške AK-47 po ruskoj tehnologiji.

Na sajtu Ministarstva odbrane se navodi da fabrika sada obezbeđuje proizvodne usluge za odbrambenu industriju. Poznata kao Lana Sator, Timofejeva ima više od 250.000 pratilaca na Instagram stranici na kojoj je godinama objavljivala fotografije napuštenih zgrada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading