POČEO KONGRES STUDENATA TEHNIČKIH NAUKA: Petrašinović poručio - "Privreda vas čeka raširenih ruku"

Autor: Republika

Vesti

03.03.2023

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juče je na Zlatiboru počeo Kongres studenata tehničkih nauka, organizovan uz veliku podršku uprave Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovogodišnji, deveti po redu skup pod nazivom “Nosioci razvoja tehnologije”, trajaće do 6. marta 2023. godine.

POČEO KONGRES STUDENATA TEHNIČKIH NAUKA: Petrašinović poručio - "Privreda vas čeka raširenih ruku"

Foto: Mašinski fakultet

Miloš Petrašinović

Na ovom Kongresu učestvovaće više od 300 studenata iz Srbije, profesora Univerziteta u Beogradu, kao i predstavnika kompanija. Za mlade akademce Kongres predstavlja glavni događaj u okviru vannastavnih aktivnosti, jer je to dobra prilika da se upoznaju s novitetima i dostignućima u nauci, ali i da uspostave direktan kontakt s kompanijama učesnicima, informišu se o njihovom radu, kao i mogućnostima na profesionalnom planu.

Miloš Petrašinović, asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i glavni inženjer kompanije PR-DC, održao je predavanje na otvaranju studenskog skupa, na kome je govorio o tome kako je zajedno sa svojom porodicom osnovao prvu srpsku kompaniju za proizvodnju bespilotnih letelica.

- Naša porodica broji onoliko inženjera vazduhoplovstva koliko broji i članova. Tako da hteli, ne hteli, i mama, tata, brat, sestra i ja bismo radili u istoj sferi i onda smo razmislili i shvatili da je bolje da osnujemo našu kompaniju. Šalu na stranu, odluka nije bila laka, proces nije bio nimalo jednostavan, ali smo bili hrabri, rizikovali smo i iz dana u dana se pokazauje da smo doneli pravu odluku. Resurs na koji smo se najviše oslanjali jeste upravo naše znanje, koje smo poneli sa fakulteta. I to je poruka koju želim da pošaljem danas, sa ove govornice. Znanje je vaš najvažniji kapital za budućnosti i nešto što vam niko nikada ne može oduzeti. Zato je vaše učenje, lično usavršavanje i rad na sebi od krucijalnog značaja - ističe Petrašinović.

Prvim kongresom 2014. godine postavljeni su ciljevi ovog okupljanja studenata, pokrenuvši proces usavršavanja mladih i ambicioznih akademaca, čija će znanja u budućnosti biti od velikog značaja za razvoj i unapređenje privrede Republike Srbije. Prvi Kongres organizovan je na inicijativu studenata koji su uvideli da je studentima potrebno dodatno učenje i usavršavanje. Kao takvo, ono će im puno značiti u daljem razvoju njihove buduće profesionalne karijere.

- To je bio upravo i strateški pravac razvoja naše kompanije – povezivanje nauke i privrede. Neretko ljudi doživljavaju nauku kao nešto apstraktno, neprimenjivo u praksi a istina je upravo suprotna. Želeli smo da našim znanjem i inovativnošću stvorimo gotove proizvode, koji će bukvalno sutradan naći svoju upotrebnu vrednost u privredi. Imali smo jasnu viziju budućnosti, da će dronovi biti nešto što će svaka kompanija želeti da ima, ma iz koje industrije dolazili. Vojna i odbrambena industrija, transport, umetnost u smislu snimanja filmova ili serija, zdravstvena industrija, dostava humanitarne pomoći… u svim ovim oblastima dronovi su upotrebljivi, štede vreme i novac i u potpunosti su ekološki. Dakle, po svim parametrima predstavljaju proizvod budućnosti - kaže Petrašinović.

Inženjer kompanije PR-DC završio je predavanje ohrabrujućim rečima za buduće studente.

- Na našem primeru može vam biti jasno da se snovi ostvaruju i da je moguće osnovati sopstvenu kompaniju, zajedno sa vašim kolegama ,prijateljima sa kojima danas sedite na Zlatiboru, ili u mom slučaju čak i sa porodicom. Komapniju koja će stajati rame uz rame sa svim kompanijama iz iste industrije, sa svih meridijana sveta. Moguće je baviti se onim što volite, zarađivati od toga sasvim dovoljno i pritom doprinositi razvoju domaće nauke i napretku vaše zemlje. Potrebno je mnogo znanja, to je nešto što već imate, malo hrabrosti i jasna vizija. I znajte da je u našoj kompaniji otvoren poziv za praksu svim studentima Mašinskog fakulteta i Saobraćajnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali ne samo kod nas. To je pokazatelj da ste privredi potrebni, da sve inovativne kompanije vape za mladim i vrednim stručnjacima a na vam je samo da se dokažete i iskoristite šansu koja vam se pruža - zaključuje Petrašinović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading