KAKAV POTRES, KAKVI BAKRAČI - IDEMO NA MORE U KUŠADASI! Šok: Srbi razgrabili aranžmane za Tursku

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

27.02.2023

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši turisti ne odustaju od omiljene destinacije uprkos razornom zemljotresu koji je pogodio jugoistok ove zemlje.

KAKAV POTRES, KAKVI BAKRAČI - IDEMO NA MORE U KUŠADASI! Šok: Srbi razgrabili aranžmane za Tursku

Foto: www.profimedia.rs

Kad je letovanje na omiljenoj destinaciji u pitanju, Srbi su se opet pokazali kao neustrašivi.

Naime, interesovanje naših turista za Tursku ne jenjava uprkos tome što su ranije ovog meseca jugoistočni deo zemlje pogodila dva razorna zemljotresa, koja su odnela više od 50.000 života.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Neki za Tursku putuju već za vaskršnje i prvomajske praznike, a uveliko se kupuju i frst minut letnji aranžmani. U antalijskoj i egejskoj regiji cene nisu padale zbog aktuelne situacije, naprotiv, čak su i više u odnosu na prošlu godinu.

- Putnici računaju da će se do leta situacija smiriti. Cene nismo spuštali, a dobar deo paket-aranžmana za Kušadasi početkom jula i krajem avgusta već je rasprodat - rekli su iz jedne turističke agencije, koja učestvuje na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu.

Aleksandar Seničić iz "Jute" kaže da je, kao i obično, atraktivan Istanbul i dodaje da su Antalija, u kojem najčešće borave srpski turisti, ali i Istanbul, veoma udaljeni od epicentra potresa.

- Važno je da napomenemo da je razdaljina od Istanbula i mesta gde se desio veliki zemljotres veća nego od Beograda do Praga. Govorimo o velikoj zemlji gde se u hiljadama kilometara meri razdaljina i u ovom trenutku nema nikakvog razloga da o tome razmišljamo. Nemamo nekih većih broja otkaza. Nema otkazivanja ni Istanbula, koji je u predstojećem periodu atraktivan i zanimljiv - rekao je Seničić.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Turisti koje smo zatekli na Sajmu turizma ističu da nemaju nameru da menjaju omiljeno letnje odredište.

- To je, ipak, daleko od mesta gde se dogodila katastrofa, zbog toga se i ne plašim. Aranžman sam već uplatio po povoljnijoj ceni, a iskustva s turskim letovalištima su mi dosad bila fenomenalna - kaže IT inženjer Stevan Đorđević iz Beograda, dok njegova devojka Stefana kroz šalu dodaje:

- Mi, Srbi, smo preko glave preturili bombardovanje, ovo za nas nije ništa.

Ambasador Aksoj: Očekujemo 400.000 Srba

Ambasador Turske u Srbiji Haimi Aksoj se nada da zemljotres neće uticati na posetu srpskih turista.

- Prošle godine imali smo rekordan broj srpskih turista koji su posetili Tursku, čak 360.000, a ove godine ih očekujemo i više, bar 400.000. Zbog užasnog zemljotresa potrebna nam je veća pomoć naših srpskih prijatelja. Region pogođen zemljotresom udaljen je 800 kilometara od Antalije, a 1.200 kilometara od Kušadasija, što je velika razdaljina - rekao je Aksoj.

Dok se u Egiptu ginulo, naši se brčkali

Slično je bilo i 2013, kada je Egipat u pitanju. Naime, uprkos žestokim sukobima armije i policije s pristalicama svrgnutog predsednika Muhameda Mursija, grupe Srba su svakodnevno putovale u Hurgadu i druga letovališta, dok je veoma mali broj otkazao aranžmane.

Podsetimo, u to vreme je zbog obračuna dve frakcije čak bilo uvedeno i vanredno stanje. Egipatsko ministarstvo zdravlja je iznelo brojku o nekoliko stotina poginulih, dok je Muslimansko bratstvo tvrdilo da ih je najmanje 2.000.

Protesti su bili potpuno van kontrole, pa je u razmeni vatre stradao i Majk Din, kamerman televizije Skaj njuz. Sve to vreme Srbi su se bezbrižno brčkali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading