BRAVO SRBI, LEKCIJA IZ HUMANOSTI! Zapad povlači spasioce, ali ne i mi: Nemci i Austrijanci ostavili zatrpane žrtve

Autor: K. B. - E. S. T.

Vesti

12.02.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se svakodnevno izvlače preživeli, neke od zemalja EU vratili svoje ljude s terena.

BRAVO SRBI, LEKCIJA IZ HUMANOSTI! Zapad povlači spasioce, ali ne i mi: Nemci i Austrijanci ostavili zatrpane žrtve

Foto: MUP Srbije

Nemačka i Austrija odlučile su da povuku svoje spasilačke timove iz Turske iako pod ruševinama još ima preživelih, a svaki čovek na terenu neprocenjivo znači.

To što je juče objavljeno da je čak 150 sati nakon zemljotresa iz ruševina spaseno nekoliko ljudi, uključujući i decu, pa čak i jednu bebu, za Nemce i Austrijance očito nije bilo dovoljno da promene odluku i ostanu. Za razliku od njih, srpski timovi su i dalje u Turskoj na terenu i biće tamo koliko god da je potrebno jer, ako neko razume kako je to kad ti treba pomoć, a svet ti daje na kašičicu ili uopšte ne, onda su to Srbi.

I zaista, na primeru Turske i Sirije može da se vidi pravo lice Zapada. Prvo, svet nije priskočio u pomoć u obimu u kom je mogao, a drugo, još strašnije, obim pomoći Turskoj i Siriji je apsolutno nemerljiv. Turskoj, koja je članica NATO, pomažu, dok je Sirija, zemlja koja je u ratnom sukobu već 12 godina, potpuno ostavljena na milost i nemilost.

Naime, Turskoj pomaže 99 država, 68 timova je na terenu. S druge strane, Siriji je tek juče, nekoliko dana nakon zemljotresa, poslat avion sa humanitarnom pomoći iz Italije - četiri vozila hitne pomoći i 13 paleta medicinske opreme.

Republika

Foto: Printskrin: Yotuube/RTV Marš HD Valjevo

Dragan Bisenić

Dragan Bisenić, novinar i diplomata, kazao je za RTS da je pomoć koja stiže u Siriju neuporedivo manja i gotovo beznačajna u poređenju s onom koja se šalje Turskoj.

- Zapadne zemlje se niti žure niti pokušavaju da pomognu Siriji u istoj meri u kojoj to čine prema Turskoj, budući da je Turska i članica NATO. Tek juče je izvesna prva evropska pomoć upućena u Siriju, ali nije stigla tamo, već u Bejrut - naveo je Bisenić, kao i da Sirija nije u mogućnosti da primi direktnu pomoć od mnogih zemalja zbog sankcija uvedenih vladi Bašara el Asada.

Prema njegovim rečima, prva država koja je uputila pomoć Siriji bio je Egipat, a zatim Rusija, koja tamo ima svoje spasilačke ekipe.

Zigi heroj na četiri noge

Republika

Foto: MUP

Pas Zigi

Pas Zigi, koji je u spasilačkom timu Srbije koji pomaže u pronalaženju ljudi nakon zemljotresa u Turskoj, nanjušio je živu osobu ispod ruševina u Turskoj, a iz MUP je saopšteno da je ovaj hrabri detektiv još jednom pokazao zašto ga svi smatraju ravnopravnim članom tima.

- Zigi je nanjušio živu osobu i time potvrdio sumnje da se ispod ruševina nalazi osoba koja daje znake života. Lokalne službe za spasavanje rade na izvlačenju lica - naveli su.

Vođa srpskog specijalnog tima spasilaca Davor Vidović, govoreći o pređašnjoj akciji spasavanja devojke ispod ruševina sedmospratnice u Turskoj, rekao je da je njihov istrenirani pas bio taj koji je i prekjuče ukazao da ispod betona ima preživelih. Zigi ima devet godina.

Tim iz Srpske izvukao devojčicu posle 152 sata

Spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske izvukao je juče devojčicu, koja je pod ruševinama u turskom gradu Kahramanmarašu provela više od 152 sata! Devojčica je locirana u ruševinama višespratnice na čijem raščišćavanju su radili spasioci iz Srpske zajedno sa kolegama iz turske uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD). Spasena devojčica je svesna i komunikativna. Spasioci iz Srpske su zajedno sa kolegama iz AFAD iskopali tunel dug oko četiri metra da bi došli do devojčice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading